Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Nieuw boek over Donald Trump uit, maar klopt "Staat van beleg"? Critici vinden het "journalistiek rammelen"   

Anderhalf jaar geleden stond politiek Amerika op zijn kop, toen schrijver Michael Wolff met een ontluisterend boek over de Amerikaanse president Donald Trump naar buiten kwam. En nu doet hij het opnieuw: de opvolger van "Fire and fury" heet "Siege: Trump under fire" (Staat van beleg) en verschijnt vandaag wereldwijd. VS-correspondent Björn Soenens wikt en weegt het nieuwe boek. 

"Het eerste boek "Vuur en woede" was verrassend en heeft intussen al 4 miljoen exemplaren verkocht. Niemand verwachtte een vervolg, want Michael Wolff had alle bruggen met zijn bronnen opgeblazen. Hij had bij zijn eerste boek nog toegang tot het Witte Huis. Een tweede boek was erg onwaarschijnlijk, maar kijk: het zijn 350 bladzijden geworden die een kroniek vormen van februari vorig jaar tot het rapport-Mueller eind maart dit jaar", vertelt Soenens op Radio 1.

Er wordt in het nieuwe boek ook geen enkele bron met naam genoemd. Wolff spreekt van bijvoorbeeld "een ex-adviseur" of "een ex-raadgever". De grote gids blijkt Steve Bannon, de topstrateeg die het Witte Huis heeft verlaten. Hij heeft Wolff op weg gezet en verklaart onder meer dat Trumps derde echtgenote Melania (Knauss, foto onder) niet bij hem woont. Dat het koppel vervreemd is van elkaar. Melania zou tijd doorbrengen in het huis van haar ouders, in Maryland.

Trump zou ook opscheppen over racisme en zijn seksuele escapades. In het boek staat letterlijk dat Trump in zijn omgeving verkondigde dat Nikki Haley - de gewezen ambassadeur van de VS bij de Verenigde Naties - de president "oraal bevredigd heeft". Haley had weet van zulke verhalen en dat zou een van de redenen zijn waarom ze ontslag nam en zich distantieerde van het Witte Huis. 

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

De toon klopt ongetwijfeld, maar de partituur?

Volgens Soenens valt in "Staat van beleg" groot nieuws te vernemen, maar de hamvraag blijft steeds: "Klopt dit allemaal?". "Critici zeggen nu al dat de toon ongetwijfeld klopt, maar klopt de partituur wel? Journalistiek rammelt het langs alle kanten: te veel geruchten, te veel bronnen die niet betrouwbaar zijn", aldus onze correspondent.

Robert Mueller zou vorig jaar al een aanklacht geformuleerd hebben

"Zijn er feitelijke onjuistheden? Ja, zeker. Maar het grootste nieuws blijft dat Wolff stelt dat er vorig jaar al een aanklacht werd geformuleerd door speciaal aanklager Robert Mueller tegen president Trump. Hij beweert daarvoor ook over bewijzen te beschikken, een memorandum van meer dan 50 bladzijden", zegt Soenens.

In de praktijk is de aanklacht er echter niét gekomen. Vorige week sprak Mueller in het openbaar dat hij geen aanklacht kan formuleren tegen een zittende president. Het ministerie van Justitie en de regelgeving laten dat immers niet toe.

Een journalist van The Guardian beweert dat hij het memorandum heeft gezien. "Maar gaat het om een authentiek document of om een vervalst document", vraagt Soenens zich af. Hoe het ook zij: Soenens vindt het boek alvast intrigerend en besluit dat "het zal verkopen als zoete broodjes".

Beluister hier het gesprek met Björn Soenens in "De ochtend":

Meest gelezen