1 miljoen euro boete voor Orde van Apothekers, "ze probeerde goedkope farmaketen uit de markt te sluiten"

De Orde van Apothekers moet een boete betalen van 1 miljoen euro omdat ze de groei van farmaketen MediCare-Market probeerde tegen te werken. Dat heeft de Mededingingsautoriteit beslist. MediCare-Market is een farmaketen die onder meer werkt met kortingen. En dat kan volgens de Apothekersbond niet. Maar de Mededingingsautoriteit heeft hen nu ongelijk gegeven.

De Mededingingsautoriteit heeft de Orde van Apothekers veroordeeld tot een boete van 1 miljoen euro. De boete is het gevolg van een klacht van MediCare-Market, de uitbater van farmaketen Medi-Market.

"De Orde probeerde de groei van MediCare-Market te belemmeren en de groep zelfs uit te sluiten van de markt" is het strenge oordeel van de Mededingingsautoriteit. "De markt voor apothekersdiensten is een markt met weinig prijsconcurrentie. Toetreding van nieuwe spelers tot deze markt, zoals de groep MediCare- Market, dient toe te laten dat de concurrentie in deze markt zou toenemen."

"Economisch belang boven deontologie"

MediCare-Market is een keten met zo'n 30 verkooppunten in ons land. De keten zet in op lange openingsuren en grote kortingen. De Orde van Apothekers wou de keten onder meer minimumprijzen opleggen. Maar dat is dus tegenstrijdig met de regels van Koophandel.

"De Orde is bevoegd om inbreuken op deontologische code vast te stellen en te sanctioneren" reageert Lieven Zwaenepoel, woordvoerder bij de Apothekersbond. "Die deontologische code geldt voor elke apotheek.  Een apotheek is geen handelsonderneming zoals een andere."

"Het is ontegensprekelijk dat MediCare-Market uitpakt met kortingen. Maar er is een deontologische code. En de Orde moet daar volgens de wet op toezien. Maar als die Orde niet mag werken vanwege wetgeving van Koophandel, dan komt die code onder druk."  

Meest gelezen