Videospeler inladen...

Alexander De Croo (Open VLD): "Confederalisme zit in dezelfde schuif als de brexit"

Als het van Open VLD afhangt, blijft het communautaire in de koelkast, net zoals dat de afgelopen 5 jaar het geval is geweest. Ontslagnemend vicepremier en minister van Financiën Alexander De Croo wil vooral het tekort op de begroting wegwerken, zoals Europa vraagt. Confederalisme om uit de huidige politieke impasse te raken - zoals de N-VA van Vlaams informateur Bart De Wever voorstelt - vindt hij absoluut geen goed idee.

"Mijn bezorgdheid vandaag is vooral ervoor te zorgen dat we vooruitgaan en ons niet opnieuw verliezen in allerlei avonturen die ons verschrikkelijk veel geld gaan kosten. Dat is bezorgdheid nummer 1", zegt De Croo in "Terzake".

Voor mij zit dat een beetje in dezelfde schuif als de brexit: dat klinkt goed, dat zweept goed op, niemand weet heel goed wat het is en voor je het weet, heeft het enorm veel geld gekost

Alexander De Croo (Open VLD)

"Ik heb de indruk dat sommigen vandaag in een redenering zitten dat ze allerlei ideeën naar boven kunnen halen zoals het confederalisme, enz... Voor mij zit dat een beetje in dezelfde schuif als de brexit: dat klinkt goed, dat zweept goed op, niemand weet heel goed wat het is en voor je het weet, heeft het enorm veel geld gekost." De boodschap aan de N-VA is duidelijk: voor de Vlaamse liberalen hoeft dat confederalisme helemaal niet.

De Croo zet zich hier op dezelfde lijn als professor Frank Vandenbroucke. "Confederalisme is zoals de brexit", zei die afgelopen vrijdag in "Terzake". "Men stelt de bevolking iets voor dat niet bestaat." Vandenbroucke vergeleek het ook met een fata morgana.

"Elke discussie die we kunnen hebben over hoe we ons land beter en efficiënter kunnen maken en hoe we betere beslissingen kunnen nemen - zonder de blokkeringen die we vandaag hebben - is voor mij waardevol", aldus De Croo. "Maar deze keer mag het absoluut niet zo zijn dat de échte discussie over de begroting daardoor zou lam liggen. Dat mag deze keer absoluut niet gebeuren."

Meest gelezen