Videospeler inladen...

Bijzonder beeld: zo gaat de zon onder in het ISS

Het internationaal ruimtestation ISS maakt iedere 90 minuten een omwenteling om de aarde. De astronauten aan boord kunnen dus 16 zonsopgangen en -ondergangen per dag zien. Voor de toevoer van energie is het ISS afhankelijk van de zon. Enorme zonnepanelen vangen het zonlicht op en weerkaatsen zoveel licht dat het ruimtestation zelfs overdag zichtbaar is vanop de aarde.

Bekijk hieronder de zonsondergang gezien vanuit het ISS:

Videospeler inladen...

Er worden wel vaker timelapsebeelden gemaakt in het ISS. Zo volgde de Duitse astronaut Alexander Gerst in november 2018 de lancering van bevoorradingsschip Progress MS-10. Die capsule bracht lucht, water en materiaal naar het ruimtestation.

Bekijk hieronder de lancering van bevoorradingsschip Progress MS-10 gevolgd vanuit het ISS:

Videospeler inladen...

In 2017 filmde Randy Bresnik zijn ruimtewandeling. Hij maakte eveneens prachtige beelden van onweer boven de Japanse Zee. U kunt die beelden hieronder bekijken:

Videospeler inladen...

Meest gelezen