"De keuze van CDH voor de oppositie is een klap voor CD&V"

De beslissing van CDH-voorzitter Maxime Prévot om op alle niveaus voor de oppositie te kiezen, heeft mogelijk ook gevolgen voor CD&V, dat nu mogelijk uit de federale regeringsboot valt.  Op Vlaams niveau blijft een voortzetting van de huidige Zweedse coalitie wel nog mogelijk.

"Dit is wel een klap voor CD&V", zegt Ivan De Vadder in "De wereld vandaag" op Radio 1. "Wouter Beke had uit de Zweedse coalitie geleerd dat CDH er in de volgende federale regering wel bij moet. Dat valt nu weg, en de kansen voor CD&V slinken om in een federale regering te komen."

Hoe kan dat?  CDH heeft amper 5 zetels in de nieuwe Kamer. De Vadder rekent ons even voor. "Op federaal niveau wordt Vlaams Belang uitgesloten door enkele partijen. Hetzelfde geldt voor PVDA/PTB. Dat zijn al 30 mogelijke zetels die wegvallen. CDH dat voor de oppositie kiest,  betekent nog eens min 5 zetels, en als SP.A hetzelfde doet, is dat nog eens min 8 zetels. Dat betekent dat er maar 107 van de 150 Kamerzetels overblijven om een meerderheid van 76 te zoeken."

Door het afhaken van CDH is het met andere woorden nóg moeilijker geworden om een nieuwe federale regering te gaan vormen. Het zogenoemde motorblok van liberalen en christendemocraten - een ideetje van Charles Michel - blijft onaf. Michel beschouwde dat motorblok als het centrum van een nieuw te vormen federale meerderheid, waarbij aanvullingen zowel ter linker- als ter rechterzijde mogelijk zouden zijn. "Dat was een idee dat ook door Wouter Beke van CD&V werd gesteund", weet De Vadder.

Beluister hieronder de analyse van Ivan De Vadder in "De wereld vandaag":

Bekijk de analyse van Christophe Deborsu en Dave Sinardet uit "De afspraak" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen