"Dit was Yasmine": Eén brengt tien jaar na haar overlijden hulde in een speciale documentaire

Tien jaar geleden, op 25 juni 2009, stapte Yasmine (37) uit het leven. Yasmine, geboren als Hilde Rens, was zangeres, radio- en tv-presentator, holebi-icoon maar ook echtgenote en mama. Eén staat tien jaar na haar overlijden stil bij Yasmine met een speciale documentaire, "Dit was Yasmine".

In "Dit was Yasmine" blikken haar moeder, beste vrienden en collega’s terug op haar leven, haar carrière en haar einde. Samen schetsen ze het beeld van een complexe en contradictorische vrouw. Peter Cockx, maker van de documentaire, vat samen: “Luidruchtig, maar onzeker. Perfectionistisch, maar ook lui. Vrolijk, maar ook heel donker. Een trucker, maar ook sexy. Graag oud, maar helaas veel te jong gestorven. Alles en niets. Een tussenknop bestond er niet.”

De documentaire gaat ook dieper in op de dood van Yasmine, die heel veel mensen heeft aangegrepen. Peter Cockx: "Waarom zij uit het leven gestapt is, daarover heeft iedereen zijn of haar eigen mening. Vermoedelijk zijn er meerdere factoren die haar zo ver gebracht hebben, en is er niet één waarheid."

Waar geen twijfel over bestaat is dat Yasmine wondermooie songs als "Porselein" en "Diep in mij" heeft nagelaten en dat veel mensen de speelse manier waarop zij programma’s als "De Rode Loper" en "Zo is er maar één" presenteerde, nog zo voor de geest kunnen halen.

De makers van "Dit was Yasmine" kunnen rekenen op de medewerking van Anita Claes (haar mama), Christina "Toos" Smet (haar beste vriendin), Jo Mahieu (haar beste vriend en muzikant), Eric Melaerts (vriend en producer), Dieter Troubleyn (haar ex-vriend), haar tv-collega’s Martine Prenen en Miguel Wiels, en haar muzikale vrienden Sergio en Frank Boeijen.

"Dit was Yasmine" wordt uitgezonden op Eén op dinsdag 25 juni om 20.40 uur.

Eerbetoon in "De madammen" op Radio 2

Ook Radio 2 staat stil bij het overlijden van Yasmine. Op 25 juni zal Andrea Croonenberghs te gast zijn bij "De madammen". Samen met Anja Daems zal ze praten over hun collega en vriendin Hilde. Anja maakte ook een reportage aan het graf van Yasmine waar ze sprak met haar moeder. Andrea brengt ook live "Diep in mij", een nummer dat deel uitmaakt van het "Yasmine, zo was er maar één-eerbetoon" op 20 juni in Theater Elckerlyc in Antwerpen.

"De madammen" op Radio 2 op dinsdag 25 juni om 10 uur.

Meest gelezen