AFP or licensors

Al 100 doden in Soedan na legeraanval op ongewapende betogers, militair regime wil opnieuw praten met oppositie

In Soedan zijn de voorbije dagen al zeker 100 mensen om het leven gekomen nadat militairen maandag een vreedzame protestactie van ongewapende burgers met geweld uiteengedreven hebben. De militaire overgangsraad steekt intussen opnieuw de hand uit naar de oppositie.

De demonstranten bezetten al enkele maanden het plein voor het ministerie van Defensie in de hoofdstad. Ook nadat de Soedanese dictator Omar al-Bashir drie maanden geleden onder druk van het straatprotest is afgezet, gingen ze door met hun acties. Na het vertrek van Bashir nam een militaire overgangsraad de macht in handen, maar de betogers moeten ook van die overgangsraad niet weten.

De zitactie op het plein was uitgegroeid tot het icoon van het volksprotest tegen het militaire regime in Soedan. Afgelopen maandag bestormden en ontruimden militairen het kamp van de betogers. Daarbij zouden zo'n 40 mensen het leven hebben gelaten. De voorbije dagen vielen in Khartoem en de omgeving ervan nog eens 20 doden. Ondertussen zijn er nog eens 40 lichamen uit de Nijl gehaald. Het dodental is ondertussen opgelopen tot 100. 

Na het bloedbad van maandag kondigde de militaire overgangsraad aan dat er binnen 9 maanden verkiezingen zullen worden gehouden. De oppositie vindt dat echter te vroeg, ze wil pas over 3 jaar verkiezingen zodat ze zich eerst kan organiseren.

De overgangsraad verbrak ook alle eerder gemaakte akkoorden met de burgeroppositie, maar zegt nu toch weer te willen praten. "We stellen ons open voor onderhandelingen met alle partijen", zei generaal Abdel-Fattah Burhan, die aan het hoofd van de overgangsraad staat. "In het belang van het land." Volgens Burhan zouden er "geen beperkingen" zijn bij die onderhandelingen. Hij zei ook dat de verantwoordelijken van de aanval maandag verantwoording zullen moeten afleggen.

Meest gelezen