Videospeler inladen...

Vlaams Belang vraagt Dominiek Sneppe geen interviews meer te geven na heisa over holebi-uitspraken

Een uitspraak van Dominiek Sneppe, een nieuw verkozen parlementslid voor Vlaams Belang, beroert de gemoederen. In een kranteninterview had ze gezegd dat ze "trouwen en kinderen adopteren voor holebi's een brug te ver vindt". Sneppe bleef in "De Ochtend" op Radio 1 bij haar mening. "Ik weet wat ik gezegd heb, het is mijn persoonlijke mening, en ik blijf daarbij." Voorzitter Tom Van Grieken vraagt intussen aan Sneppe om geen reacties meer te geven, en zal zelf een gesprek hebben met haar.

Dominiek Sneppe (45), sinds 2006 gemeenteraadslid voor Vlaams Belang in Zedelgem en sinds 2018 provincieraadslid in West-Vlaanderen, veroverde bij de verkiezingen een zitje in het federaal parlement. Al enkele dagen is er ophef over een uitspraak in de Krant van West-Vlaanderen vorige week. “Onze partij heeft niets tegen holebi’s, de islam wel. Toch is voor ons het traditionele gezin nog altijd de hoeksteen van onze maatschappij. Maar wij hebben op zich niets tegen holebi’s. De vraag is alleen of zij moeten kunnen trouwen en kinderen adopteren. Dat vind ik een brug te ver", zegt ze op het einde van het interview.

Lorin Parys, N-VA-Kamerlid en zelf holebi-vader, postte een foto van zijn gezin op Facebook met de boodschap "Maak kennis met de andere kant van de brug." Aan VRT NWS noemde hij de uitspraak van Sneppe achterhaald en problematisch. "We zullen daar nooit enige toegeving doen”, zegt Parys. Al benadrukt hij dat de meningen wel vrij zijn. “De uitspraak is duidelijk. Ze geeft aan dat er misschien een valse consensus is dat iedereen wel mee is met het feit dat holebi's gelijke rechten hebben. Zo'n uitspraak toont dat dat niet het geval is. Op die manier kunnen we er ook een discussie over hebben.”

"Een brug te ver, misschien verkeerde woordkeuze"

Sneppe zelf wilde gisteren niet reageren. In "De ochtend" op Radio 1 vanmorgen blijft ze achter haar mening staan. "Het artikel gaat over heel wat anders, dit was een uitspraak op het einde die ze als kop gebruikt hebben. Maar ik heb gezegd wat ik gezegd heb. Ik ben een vrouw van 45, ik weet wat ik zeg, en dat is mijn persoonlijke mening. Ik sta daar nog achter."

"Ik denk dat iedereen mag doen waar hij of zij zin in heeft, zolang hij of zij daar niemand mee kwetst", gaat Sneppe verder. "Dus als holebi's willen trouwen, waarom niet. De wet heeft dat ook zo bepaald en ik, en de partij, gaan dat niet veranderen. Maar ik ben wie ik ben. Ik mag toch een mening hebben die raar is, die misschien niet politiek correct is, of anders dan andere meningen?"

Sneppe erkent wel dat de uitspraak "een brug te ver" misschien een verkeerde woordkeuze was. "Ik heb gezegd wat ik gezegd heb. Maar misschien had ik de vraag open moeten laten."

Ik ben wie ik ben. Ik mag toch een mening hebben die misschien niet politiek correct is, of anders dan andere meningen?

Dominiek Sneppe

"Ik wil geen kleurloze politica zijn"

In het partijprogramma van Vlaams Belang staat geen afwijzing van het homohuwelijk of adoptie door holebi's, wel een pleidooi voor traditionele gezinsvormen.  Zo staat in de beginselverklaring van Vlaams Belang dat "het traditionele gezin" de "eerste en belangrijkste kern van de samenleving is". In het verkiezingsprogramma staat dat het gezin "veel ruimer geïnterpreteerd dient te worden dan het klassieke gezin uit de 20e eeuw".

Met haar uitspraak over het homohuwelijk gaat Sneppe dus in tegen het partijstandpunt. "Dat is mijn persoonlijke mening, niet het partijstandpunt. Ik vind dat dat moet kunnen", zegt Sneppe."Ik ben zeer loyaal aan mijn partij, maar ik wil geen kleurloze politica zijn. Ik zal nu misschien ook weer dingen zeggen die de partij of andere mensen niet graag zullen horen. Maar ik ben wie ik ben en ook als politica mag ik mijn eigen mening hebben."

Over holebi-adoptie herhaalt ze: "Ik ben er geen voorstander van en de partij ook niet."

Beluister het gesprek met Dominiek Sneppe in "De ochtend":

"Ik ben wie ik ben, ik ben niet de meest voorzichtige"

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken noemde de uitspraken van Sneppe gisteren "een persoonlijke mening van een onervaren verkozene". "Het was misschien een beginnersfout", zegt Sneppe. "Ik zal mijn woorden beter moeten wikken en wegen, mediatraining moeten volgen om de vragen en bedoelingen van de media te doorgronden."

Men zoekt een stok om Vlaams Belang te slaan en men zal die altijd vinden. Er zal altijd wel iets zijn om ons in een slecht daglicht te stellen.

Dominiek Sneppe

"Ik heb geen veeg uit de pan gekregen van de partij. Men heeft mij alleen aangespoord om wat voorzichtig te zijn. Goed, ja, ik ben wie ik ben en ik ben niet de meest voorzichtige. Maar ik haat niemand, ik kom met iedereen overeen. Als mijn uitspraak overkomt alsof het oké is om holebi's als niet gelijkwaardig te behandelen, dan wil ik mij verontschuldigen."

"Een onervaren politica uit een West-Vlaams boerengat is niet de vijand van holebi's, Vlaams Belang is niet de vijand van holebi's. Dat zijn de radicale moslims die hen verbaal en fysiek lastigvallen op straat. Maar men zoekt een stok om Vlaams Belang te slaan en men zal die altijd vinden. Er zal altijd wel iets zijn om ons in een slecht daglicht te stellen."

Intussen bevestigde voorzitter Tom Van Grieken dat de West-Vlaamse partijleiding aan Sneppe gevraagd heeft om geen reacties meer te geven in de pers. De partijvoorzitter zelf zal nog een gesprek hebben met haar.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen