Videospeler inladen...

Europese Commissie wil strafprocedure opstarten tegen Italië, België voorlopig buiten schot

De Europese Commissie vindt dat er een strafprocedure moet worden opgestart tegen Italië, omdat het land een te hoog begrotingstekort heeft. Of die er ook komt, hangt van de ministers van Financiën af. Ook ons land krijgt kritiek, maar blijft voorlopig buiten schot.

Het hing in de lucht en de Europese Commissie heeft het nu ook met zoweel woorden aangekondigd: ze wil een zogenoemde buitensporigtekortprocedure opstarten tegen Italië. Kort gezegd: het begrotingstekort van het land is de laatste tijd te hoog opgelopen. Dat buitensporige begrotingstekort is dan weer een gevolg van de hoge staatsschuld.

Volgens Europese regels mag het tekort op de begroting niet meer bedragen dan 3 procent van het bruto binnenlands product (bbp, de waarde aan geproduceerde goederen en diensten in een land) en de staatsschuld niet hoger oplopen dan 60 procent van het bbp. Italië zit daar ver boven, met een staatsschuld van meer dan 130 procent in 2018.

Italië heeft zo, na Griekenland, de op één na hoogste staatsschuld van de Europese Unie. Volgens de Europese Commissie dreigt die bovendien de komende jaren nog meer op te lopen, tot 135 procent in 2020. Ook het begrotingstekort lijkt groter te zullen worden, stelt de Commissie, terwijl ze om een "lichte verbetering" had gevraagd.

De Commissie vindt een strafprocedure dan ook "gewettigd". Al blijft de deur openstaan om ze te vermijden, laat de Commissie weten. Zo'n procedure houdt in dat het land onder Europees toezicht wordt geplaatst en de nodige bijsturingen moet ondernemen. Als de Italiaanse regering daar niet op ingaat, riskeert ze financiële sancties. Of zo'n strafprocedure er ook effectief komt, is nog niet zeker. Die beslissing ligt in de handen van de ministers van Financiën van de Europese Unie. Zij komen over een maand samen.

In Italië is momenteel een coalitie aan de macht van de populistische partij Vijf Sterren en de radicaal-rechtse Lega. 

Belgische schuld daalt niet snel genoeg

De Europese Commissie uitte ook kritiek op ons land. Volgens de Commissie daalt de Belgische overheidsschuld te traag. Die bedraagt momenteel 102 procent van het bbp, de op vier na hoogste in de Europese Unie. De volgende regering moet van de vermindering van de schuld een prioriteit maken, zegt de Commissie.

Toch komt ons land voorlopig niet onder toezicht van de Europese Unie te staan, ons land wordt "een randgeval" genoemd. De Commissie erkent dat er inspanningen gedaan worden om de schuld te verlagen. Ze hoopt er wel op dat er snel een nieuwe regering met volle bevoegdheden wordt gevormd, om de nodige hervormingen voort te zetten.

Spanje wordt na 10 jaar dan weer van het strafbankje gehaald. De Spaanse regering heeft genoeg inspanningen gedaan om het buitensporige tekort weg te werken, vindt de Commissie.

Bekijk hier het commentaar van Europaverslaggever Rob Heirbaut in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Bekijk hier een reactie van de Belgische Europese commissaris Marianne Thyssen:

Videospeler inladen...

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen