AFP or licensors

Eurosceptische fractie in Europees Parlement komt er niet

De poging van de Italiaanse vicepremier Matteo Salvini (Lega) om in het Europees Parlement een eengemaakte eurosceptische fractie op te richten is mislukt. De Britse Brexit Party van Nigel Farage en de conservatieve Poolse regeringspartij PiS (Recht en Rechtvaardigheid) haken definitief af. Voor de Polen is de pro-Russische houding van Salvini onaanvaardbaar.

In het uittredende Europees Parlement zitten de rechtse, eurosceptische en anti-Europese partijen verspreid over drie fracties. De Lega van Salvini is de drijvende kracht achter het Europa van Naties en Vrijheid (ENF), waar ook het Vlaams Belang, het Franse Rassemblement National van Marine Le Pen, de Nederlandse PVV van Geert Wilders en de Oostenrijkse FPÖ toe behoren. Nigel Farage en de Italiaanse Vijfsterrenbeweging zaten in het Europa van Vrijheid en Directe Democratie (EFDD), het Poolse PiS en de Britse Tories vormden de ruggengraat van de Europese Conservatieven en Hervormers (ECR), waartoe ook de N-VA behoorde.

Salvini wilde de krachten in een grote eurosceptische fractie verenigen. Tevergeefs: Jaroslaw Kaczynski, de sterke man van de PiS, zegt niet te aanvaarden dat Salvini,  Marine Le Pen en het Duitse Alternative für Deutschland (AfD) bij Rusland aanschurken. "We hebben een probleem met de nieuwe fractie die Salvini wil vormen, want daar horen partijen bij die wij niet kunnen aanvaarden. Er is het Rassemblement National van mevrouw Le Pen. Er is ook Alternative für Deutschland. Die kunnen we onder geen enkele omstandigheid aanvaarden." Kaczynski verwijt het Rusland van Vladimir Poetin expansionistische ambities in Oekraïne en andere landen in het oosten. 

De Brexit Party heeft 29 zetels in het nieuwe Europees Parlement, maar laat verstaan dat ze niet ingaat op het voorstel van Salvini. Ze geeft geen specifieke reden op. Salvini wilde ook de partij van de Hongaarse premier Viktor Orban van de Europese Volkspartij (EVP) losweken, maar die lijkt nu toch weer het politieke centrum te zullen opzoeken.

Het AfD lijkt voorlopig de enige grote partij die de sprong naar Salvini's nieuwe fractie zal maken. Op 2 juli vindt de installatievergadering van het nieuwe Europees Parlement plaats en moet er meer duidelijkheid komen.

Meest gelezen