BELGA

Geert Bourgeois op bezoek bij de paus: “Open en heel direct gesprek”

Ontslagnemend Vlaams minister-president Geert Bourgeois is op audiëntie geweest bij paus Franciscus. Over de inhoud van het gesprek mocht Bourgeois niets kwijt, maar het was volgens hem een "open en heel direct” gesprek. Het was de allereerste keer dat de paus een regeringsleider van een deelstaat ontving. 

Bourgeois wilde achteraf niet gezegd hebben dat het onderhoud een persoonlijke bekroning voor hem was. "Ik ben niet zo ijdel om het te zien als een persoonlijke bekroning, het is eerder een bijzonder moment en een bekroning voor Vlaanderen", aldus Bourgeois.

Dat Vlaanderen de eer krijgt om als eerste deelstaat ooit op audiëntie te komen, lag volgens Bourgeois in het verlengde van de opening van de Vlaamse vertegenwoordiging in Rome eerder dit jaar. Dat heeft volgens hem geleid tot "vruchtbare contacten" met het Vaticaan.

Over de inhoud van zijn korte gesprek met de paus kon Bourgeois weinig kwijt. "Voor die audiënties geldt ook een colloque singulier (een zwijgplicht, zoals die bijvoorbeeld ook geldt voor politici die op bezoek gaan bij de koning, red)". Maar paus Franciscus toonde zich volgens Bourgeois "heel empathisch".

"Ik heb hem wel de Vlaamse vredesboodschap overgemaakt en heb hem één van de 600.000 beeldjes ter nagedachtenis van de Eerste Wereldoorlog (van het kunstproject van Koen Vanmechelen, red.) overhandigd", aldus Bourgeois.

Later vandaag heeft Bourgeois nog een langer gesprek van zo'n half uur met Pietro Parolin, staatssecretaris of 'eerste minister' van het Vaticaan. Ook dat is een primeur.

Meest gelezen