Gentse Feesten openen met koorddansers én collectieve zangstonde

De Gentse Feesten starten met een openingsceremonie aan de Reep met koorddansers over het water en een grote zangstonde onder begeleiding van een 50-koppige concertband. Het evenement opent op 19 juli de 176ste editie van het stadsfestival. Sinds 2015 beginnen de Gentse Feesten niet meer met een klassieke stoet, de stad koos toen voor een hernieuwingsoperatie.

Op 19 juli is de Reep in Gent het decor van de openingsceremonie van de 176ste editie van de Gentse Feesten. De locatie is niet toevallig gekozen. De Reep is de plek waar de Schelde en en de Leie samenkomen en de historische stichtingsplaats van Gent. Sinds eind vorig jaar stroomt er opnieuw water, 50 jaar lang was de waterloop er gedempt en waren er parkeerplaatsen. Op de heraangelegde verlaagde kades wordt een grote zangstonde georganiseerd waar alle Gentenaars welkom zijn om mee te zingen. Ze worden begeleid door een concertband met een 50-tal muzikanten. 

Koorddansers

Om de zangstonde nog wat meer luister bij te zetten zullen er ook koorddansers over de heropende waterloop balanceren. Het spektakel trapt het tiendaagse stadsfeest af. Dat gebeurt al vier jaar niet meer met een klassieke openingsstoet. De stad besloot de feesten te hervormen en een bijzondere act of evenement te programmeren op de openingsdag. De feesten schoven sindsdien ook een beetje op en beginnen nu op vrijdagavond en eindigen de zondag, een week later (19 juli - 28 juli). De maandag, de traditionele 'Dag van de Lege Portemonnees', verdween daardoor. 

Volledige programma beschikbaar

Er staan deze editie ruim 3.500 activiteiten op het programma, over het algemeen zijn ze gratis. Bekende muzikanten die langskomen zijn onder meer Jan De Wilde, Johan Verminnen en Jo Lemaire. Op de nationale feestdag, 21 juli, is er traditioneel ook het grote vuurwerk aan Portus Ganda. De hele programmatie vind je op de website.
 

kasto80

Meest gelezen