Videospeler inladen...

Gratis maandabonnement De Lijn voor alle eerstejaars middelbaar onderwijs

Kinderen die na de zomervakantie naar het eerste jaar van het middelbaar onderwijs gaan, krijgen voor de maand september een gratis bus- en tramabonnement bij De Lijn. De vervoersmaatschappij wil met zo'n gratis Buzzy Pazz jongeren stimuleren om het openbaar vervoer te nemen. Het proefabonnement kan in september gebruikt worden voor verplaatsingen naar school, maar ook voor alle andere ritten. 

Wie zo'n proefabonnement wil kan zich tot 30 juni registreren via www.delijn.be/probeeractie. De waarde van het abonnement bedraagt 33 euro. Dat is het bedrag dat elke jongere tussen de 12 en de 24 jaar betaalt voor een Buzzy Pazz, die een maand geldig is en waarmee alle ritten over het hele netwerk van De Lijn kunnen betaald worden.

Het is belangrijk om jongeren vroeg te laten kennismaken met de mogelijkheden van het openbaar vervoer. Zo leren ze ook gemakkelijk hun weg vinden naar ons aanbod.
Roger Kesteloot (directeur-generaal De Lijn)

"Wanneer jongeren naar de middelbare school gaan, is dat een scharniermoment", zegt Roger Kesteloot, directeur-generaal van De Lijn. "Die school ligt meestal ook al iets verder van hun woonplaats. Het is dus belangrijk om jongeren vroeg te laten kennismaken met de mogelijkheden van het openbaar vervoer. Zo zullen ze later gemakkelijk hun weg vinden naar ons aanbod.

'Gratis' als bindmiddel

Eind vorig jaar had 34 procent van de 12- tot 17-jarigen een jongerenabonnement. Meer dan een op de drie Vlaamse scholieren neemt dus geregeld bus of tram. "We geloven dat er hier nog groeimarge is. Met het gratis maandabonnement voor eerstejaars middelbaar onderwijs geven we een duwtje in de rug aan wie ons aanbod nog niet kent", zegt Roger Kesteloot.

64 533 scholieren geboren in 2007 krijgen eerstdaags een brief in de bus met het voorstel van zo'n gratis proefabonnement. Scholieren die niet in 2007 geboren zijn, maar in september toch starten in het middelbaar onderwijs kunnen ook genieten van het aanbod als ze bij hun inschrijving een getuigschrift van het lager onderwijs of een inschrijvingsbewijs van het secundair onderwijs voegen.

Meer bussen en trams = minder auto's

De Lijn ziet de actie niet alleen als promotie voor eigen maatschappij, maar ook als een actie voor meer en makkelijker mobiliteit. Ouders moeten op die manier minder vaak taxichauffeur spelen naar school, sportclub of andere vereniging.

Als kinderen op die manier de smaak te pakken krijgen, rekenen ze er bij De Lijn op dat de Buzzy Pazz verlengd wordt tegen het voordelige jongerentarief per maand of het nog goedkopere jaarabonnement. Het principe van de Buzzy Pazz is immers dat je op om het even welk moment kan intekenen voor een maand, 3 maanden of een volledig jaar.

Met fiets, bus of trein naar school? "Karrewiet vroeg het aan leerlingen in Sint-Joris-Weert:

Videospeler inladen...

Meest gelezen