Videospeler inladen...

Aalstenaars met migratieachtergrond krijgen anonieme haatbrief in hun bus

In Aalst hebben zeker vier gezinnen van buitenlandse origine een racistische brief in de bus gekregen waarin staat dat ze niet welkom zijn. De brief haalt de hoge verkiezingsuitslag voor Vlaams Belang aan als bewijs dat nieuwkomers niet langer getolereerd zouden worden. Het is niet duidelijk wie de brieven geschreven heeft. Gelijkekansencentrum Unia heeft een dossier geopend. De Aalsterse burgemeester Christoph D'Haese zegt dat de politie een mogelijke verdachte in het vizier heeft.

"Jullie horen niet meer thuis in ons België, weg moeten jullie." Dat is de harde boodschap die zeker vier gezinnen van buitenlandse origine uit Aalst in hun brievenbus hebben ontvangen. Het gaat om een anonieme brief, maar de schrijver gaat duidelijk geen racistische taal uit de weg. Hij heeft het onder meer over "achterbakse, domme en vuile profiteurs, met marginale en onbeleefde kinderen".

De schrijver ziet de verkiezingsuitslag voor Vlaams Belang als bewijs dat hij niet de enige is met die mening: "Vlaams Belang is de eerste en de grootste partij in Aalst. In nog veel andere steden haalde Vlaams Belang een monsterscore. Het is duidelijk dat jullie niet meer welkom zijn. Niemand moet jullie hebben", schrijft hij.

Screenshot van de bewuste brief

Enoch Kashenda is één van de Aalstenaars die zo'n brief heeft ontvangen. Hij was gechoqueerd toen hij de brievenbus opende. "Je ziet hoe wreed mensen kunnen zijn. Je weet wel dat er zulke mensen rondlopen, maar als je dan zo'n brief krijgt, voel je je toch wel minderwaardig en onveilig. Het begint altijd met een onschuldige, anonieme brief, maar als die persoon weet wie je bent en waar je woont, dan weet je dat het alle kanten kan opgaan."

Als je zo'n brief krijgt, voel je je toch wel minderwaardig en onveilig

Enoch Kashenda

Enoch Kashenda vertelt hoe hij zich voelt bij deze haatbrief (lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

Kashenda vermoedt dat een bewoner uit de buurt achter de brief zit. "Vorig jaar in de zomer hebben we een aanvaring gehad met één van de buurtbewoners. De kinderen maakten volgens hem te veel lawaai en mochten niet buiten spelen. We hebben toen toch wel enkele keren de politie moeten bellen. Zijn taalgebruik komt overeen met de woorden die in de brief gebruikt worden."

Volgens Kashenda kregen ook twee buren van Marokkaanse en Congolese origine de brief. "We zijn van plan om gezamenlijk klacht in te dienen bij de politie. Jammer genoeg weet je dat de politie niet veel zal kunnen doen, omdat het om een anonieme brief gaat. Maar dan zijn ze tenminste op de hoogte van wat er gebeurt in de straat."

Gelijkekansencentrum Unia is op de hoogte gebracht. Zij neemt de zaak ernstig en heeft intussen een dossier geopend. Unia vraagt dat iedereen die een dergelijke brief in de bus heeft gekregen dat meldt. Burgemeester Christoph D'Haese (N-VA) van Aalst zegt dat de politie een verdachte in het vizier heeft. "Iemand die zich bezondigt aan racistische of haatdragende boodschappen kan correctioneel veroordeeld worden, want dergelijke feiten horen niet thuis in een geciviliseerde maatschappij", aldus D'Haese.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen