Videospeler inladen...

Franstalige christendemocraten van CDH kiezen op alle niveaus voor de oppositie

De Franstalige christendemocraten van CDH gaan in geen enkele regering stappen. Op elk niveau - zowel federaal als regionaal dus - kiest de partij voor de oppositie. Dat is beslist op het partijbureau. Het maakt de verschillende coalitievormingen niet eenvoudiger.

Het CDH was in Franstalig België een van de verliezers van de verkiezingen. In de Kamer ging de partij van 9 naar 5 zetels, in het Waals Parlement van 13 naar 10 zetels. De laatste dagen riep een aantal kopstukken, onder wie Kamerfractieleidster Catherine Fonck, al op tot een oppositiekuur.

"De kiezers hebben ons een heel duidelijk signaal gegeven op 26 mei", zegt voorzitter Maxime Prévot. "Dat signaal zegt dat de Brusselaars en Walen geen vragende partij zijn dat het CDH verantwoordelijkheid blijft opnemen."

Werken aan een nieuw tijdperk voor het CDH

"We zouden als alibi of garantie dienen voor een project waarop we onvoldoende kunnen wegen. De relevantie van onze actie is belangrijker dan de verleiding van ministerposten. Met die laatste zouden we overigens misprijzen tonen voor het signaal van de kiezer ten voordele van ons overleven. Onze ideeën en waarden zijn veel groter dan dat", benadrukte Prévot.

De partij heeft nu vijf jaar om zichzelf heruit te vinden. "De interne heropbouw en radicale ideologische herbronning van de partij moet vanaf nu starten, met de hulp van zoveel mogelijk generaties en externe bronnen", aldus de voorzitter, die wil werken aan "een nieuw tijdperk voor het CDH".

De andere partijen reageren heel kort of helemaal niet op het nieuws van CDH. Hun Vlaamse tegenhanger CD&V zegt de beslissing te "begrijpen en respecteren". De Franstalige groenen van Ecolo laten weten dat ze "akte nemen" van de beslissing en dat zij blijven ingaan op uitnodigingen voor gesprekken op welk niveau dan ook.

Welke coalities zijn nog mogelijk?

Dat CDH niet wil mee regeren, maakt de coalitievormingen er niet makkelijker op. In de Kamer is de impact niet zo groot. Daar is maar één onwaarschijnlijke coalitie met groenen, socialisten, christendemocraten en PTB/PVDA nu niet meer mogelijk.

In het Waals Parlement is de impact groter. Daar lijken MR en PS nu tot elkaar veroordeeld, tenzij de PS alsnog met de PTB in zee gaat. Ook voor Ecolo kan dit slecht nieuws zijn, want de Franstalige groenen zijn mathematisch niet nodig voor een meerderheid met PS en MR. Dat de MR en de PS in Wallonië een as zouden gaan vormen, kan ook gevolgen hebben voor de federale regeringsvorming.

Controleer zelf in onderstaande tool welke coalities er nu nog mogelijk zijn op de verschillende niveaus.

Bekijk het verslag over de beslissing van CDH uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Beluister hieronder de analyse van radiojournaliste Nina Verhaeghe in "De wereld vandaag" op Radio 1:

Meest gelezen