A2013

Man veroordeeld voor haatboodschappen tegen moslims op Twitter

Een 65-jarige man uit Antwerpen is tot 10 maanden voorwaardelijk veroordeeld voor haatboodschappen en bedreigingen op Twitter. De man had vanuit anonieme accounts opgeroepen tot etnische zuiveringen tegen moslims. Hij had ook de directrice en een medewerkster van gelijkekansencentrum Unia verschillende keren met de dood bedreigd.

De man was op het sociale netwerk actief onder verschillende accounts. Begin 2014 reageerde hij op een tweet waarin gesteld werd dat mensen van Marokkaanse afkomst crimineler zijn dan mensen van autochtone afkomst: “Zeker weten! Etnische zuiveringen!” Ook later post hij geregeld haatberichten waarin hij oproept tot geweld tegen en uitmoorden van moslims.

Lees verder onder de foto:

Vanaf eind 2016 begint de man ook Els Keytsman, directeur van gelijkekansencentrum Unia lastig te vallen. Hij stuurt haar bijna wekelijks tweets waarin hij haar een volksverrader noemt. Zo post hij een foto van ratten naast een foto van Keytsman, en zegt hij dat “alle ratten moeten uitgeroeid worden”. Ook Unia-medewerkster Rachida Lamrabet krijgt zulke tweets.

Lees verder onder de foto:

Dankzij het politieonderzoek kan de man geïdentificeerd worden. Bij een huiszoeking worden 2 geweren gevonden waarvoor hij geen vergunning heeft, net als munitie, een wapenstok, een boksbeugel, een alarmpistool en een pepperspray. 

Volgens de rechtbank van Antwerpen zette de man bewust aan tot racisme, en getuigde hij van een totaal gebrek aan respect voor de medemens en de maatschappij. Hij vergrootte de onveiligheid van de maatschappij door zijn wapenbezit, en heeft de twee Unia-medewerksters ernstig verstoord. Daarom krijgt hij een gevangenisstraf van 10 maanden met uitstel. De rechtbank hoopt dat hij zo op het rechte pad zal blijven. Aan Keytsman en Lamrabet moet hij 750 euro schadevergoeding betalen.

Meest gelezen