Videospeler inladen...

Getroebleerde relaties met Verenigde Staten drijven Rusland en China in elkaars armen

Rusland en China zoeken steeds meer toenadering tot elkaar, op een moment dat beide landen om verschillende redenen overhoop liggen met de Verenigde Staten. Tijdens een staatsbezoek van de Chinese president Xi Jiping aan Rusland werd die "nieuwe impuls" aan de Russisch-Chinese relaties in de verf gezet.

De vijand van mijn vijand is mijn vriend. Niet dat de spanningen zo hoog oplopen, maar toch lijken de Russische president Vladimir Poetin en zijn Chinese collega Xi Jiping dat gezegde toe te passen. Op een moment dat beide landen om verschillende redenen overhoop liggen met de Verenigde Staten, zoeken Rusland en China meer toenadering tot elkaar.

Zo is China verwikkeld in een handelsconflict met de Verenigde Staten. De Amerikaanse president Donald Trump doet er alles aan om in het kader van zijn America First-strategie de negatieve handelsbalans met China om te keren. De relaties tussen Rusland en de Verenigde Staten zijn sinds de eedaflegging van Trump dan weer verder bekoeld door de beschuldiging van Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2,5 jaar geleden.

AFP or licensors

Xi Jiping werd in Moskou met de nodige egards ontvangen. Hij heeft er vandaag onder meer een gesprek met Vladimir Poetin. Volgens Xi zal de ontmoeting van vandaag tot "nieuwe indrukwekkende successen" leiden in de bilaterale relaties tussen de twee landen "die steeds beter en beter worden".

Poetin gooide kort voor het gesprek op zijn beurt bloemetjes naar Xi: "De voorbije jaren hebben de relaties tussen Rusland en China een absoluut hoogtepunt bereikt, onder meer door uw rechtstreekse medewerking." Beide heren zetten vandaag ook hun handtekening onder een dertigtal akkoorden tussen de twee landen.

De Russische economie lijdt al enkele jaren onder Europese en Amerikaanse sancties als gevolg van het conflict in het oosten van Oekraïne en de Russische annexatie van het Krimschiereiland. Als reactie daarop keert Rusland de Europese markt steeds meer de rug toe en richt het zich steeds meer op de Chinese markt. De handel tussen de twee landen is vorig jaar met zo'n kwart toegenomen en China is een zeer belangrijke investeerder in de Russische economie geworden.

Maar ook op politiek vlak groeien de twee oosterse grootmachten verder naar elkaar toe. Hun posities inzake internationale dossiers sluiten vaak heel dicht bij elkaar aan of lopen zelfs gelijk, zoals over het Noord-Koreaanse kernwapenprogramma, de oorlog in Syrië, de crisis in Venezuela of het denuclearisatieakkoord met Iran. Ook over al die dossiers zouden de twee presidenten het vandaag gehad hebben.

Pandadiplomatie

Na het gesprek tussen de twee presidenten volgt een receptie ter ere van Xi. Vanavond staat er een bezoek gepland aan het beroemde Bolsjojtheater in de Russische hoofdstad.

In de namiddag bezoekt Xi ook nog de zoo van Moskou. Zoals ook in andere landen al het geval is geweest, zal de Chinese president ook deze zoo twee reuzenpanda's schenken. Het is een van de manieren van China om zijn relaties met andere landen te versterken, en wordt daarom ook wel eens pandadiplomatie genoemd.

Donderdag en vrijdag brengt Xi ook nog een bezoek aan Sint-Petersburg.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen