Uitvaartsector: "Vlaanderen nog niet klaar voor uitvaartbus"

Beroepsorganisatie Uitvaartunie Vlaanderen, denkt niet dat Vlaanderen meteen storm gaat lopen voor de net voorgestelde uitvaarttouringcar van busbouwer Van Hool.

Van Hool in Koningshooikt heeft een uitvaarttouringcar gemaakt, een bus waarmee een gezelschap van zo'n 25 mensen, samen met de kist met de overledene worden vervoerd. De bus kan langs plekken rijden die een belangrijke rol hebben gespeeld in het leven van de overledene. Op schermen kunnen ook foto's en filmpjes worden getoond. Geblindeerde ramen zorgen voor de privacy.  De bus is ook technisch uitgerust om de kist in en uit de bus te brengen.

"Momenteel geen grote afzetmarkt"

Van Hool maakt de bus voor een bedrijf in Nederland dat zo'n uitvaarten organiseert. De busbouwer denkt ook Vlaanderen met het concept te veroveren, maar daar is de Vlaamse uitvaartsector nog niet zo zeker van. "Ik zie het bij ons nog niet meteen gebeuren", zegt de Antwerpse uitvaartondernemer Thomas Heiremans.  Hij is ook woordvoerder van de Uitvaartunie Vlaanderen, de beroepsorganisatie. "Op dit moment zal zo'n touringcar nog geen grote afzetmarkt hebben, al staan we natuurlijk wel open voor vernieuwing."

Nederlanders iets excentrieker

Volgens Heiremans is er ook sprake van een cultuurverschil: " Nederlanders staan iets meer open voor excentriek afscheid nemen dan Vlamingen, we merken dat de generatie Vlamingen die nu sterven, daar niet voor openstaat."

Waar Vlaanderen wel een voorsprong heeft op Nederland, is het zoeken naar unieke locaties om afscheid te nemen. Dat wil zeggen: weg van de kerk of crematoria.

Meest gelezen