Limburg: Heel wat stormschade, dak van sporthal weggewaaid in Lummen

Rond negen uur dinsdagavond trok een onweer over Limburg, met rukwinden rond 90 km per uur. De brandweer kreeg op enkele uren tijd zo'n honderd oproepen binnen. Zo waaide in Lummen een deel van het dak van de sporthal van het Spectrumcollege weg. In Beringen viel er een boom op een stilstaande vrachtwagen. Ook het treinverkeer verliep moeizaam.

De sporthal van het Spectrumcollege in Lummen raakte zwaar beschadigd door de storm. De platen van de lichtkoepel kwamen op de speelplaats terecht. "Heel het middengedeelte is weggewaaid", vertelt directeur Joris Verboven. "Gelukkig is dit na de schooluren gebeurd. We verhuren de sporthal ook veel aan verenigingen maar gelukkig was er dinsdagavond niemand aanwezig." Een deel van de speelplaats is nu afgezet. "We beginnen nu met de examens, dus voor de school valt het wel mee. En ik hoop dat we tegen september alles hebben kunnen herstellen."  In Beringen blies de wind een gat in het dak van de Action. In Paal waaide een feesttent tegen elektriciteitsdraden, daardoor zat de buurt een tijdje zonder stroom.

Bomen

Op de Paalsesteenweg in Beringen viel een boom op een stilstaande vrachtwagen. De chauffeur, Mario Ay kwam er met de schrik vanaf: "Ik stond hier geparkeerd en net op het moment dat ik opnieuw wou vertrekken, viel de boom op mijn container. Daar zit nu een flinke deuk in." De chauffeur maakte de weg zelf vrij. "De brandweer had het zo druk, dus heb ik de takken maar weggesleept zodat het verkeer weer door kon." In Lummen viel een boom op een auto die voorbij reed op de Schulensebaan, ook daar bleef de bestuurder ongedeerd.

Huizen

Ook veel huizen raakten beschadigd. In Kortessem sloeg de bliksem in op een huis. In Genk vielen er twee bomen op het huis van burgemeester Wim Dries.

Treinen

Door de hevige rukwinden waaiden ook heel wat bomen om op treinsporen. Daardoor is er op sommige lijnen woensdagochtend nog altijd hinder. Zo is er tussen Bilzen en Tongeren een boom op de bovenleiding gevallen, en die moet nog opgeruimd worden. Er rijden vervangende bussen. En tussen Mol en Balen moet nog een trein weggesleept worden. Die was gisteren tegen een omgevallen boom gebotst. Weliswaar zonder gewonden, maar de trein is wel stuk.

Videospeler inladen...

Meest gelezen