Videospeler inladen...

Sociaaldemocraten winnen verkiezingen in Denemarken, antimigratiepartij verliest fors

De Deense Volkspartij (DF) heeft zwaar verlies geleden bij de parlementsverkiezingen terwijl de sociaaldemocraten qua stemmenpercentage op nummer één staan. Met alle stemmen geteld, halen zij zo'n 26 procent. De liberale premier Rasmussen heeft aangekondigd dat hij zijn ontslag gaat indienen.

De populistische anti-immigratiepartij Deens Volkspartij haalt nog niet half zoveel stemmen als bij de vorige verkiezingen. “Het forse verlies is opvallend”, zegt VRT NWS-journalist Bram Vandeputte in Terzake.  “Het toont dat deze partij het heel moeilijk heeft gehad de afgelopen jaren.”

De sociaaldemocraten blijven stabiel ten opzichte van de verkiezingen in 2015 en komen uit op 26 procent. De campagne draaide wel voor een groot deel rond migratie, maar ook de sociaaldemocraten willen daar strenger in worden.  “Wat heeft kunnen werken is dat die Deense Volkspartij, fors achteruit is gegaan", duidt Vandeputte. "Het kan zijn dat bepaalde kiezers terugkeren naar de Sociaaldemocraten. Het gevolg kan dan zijn dat andere kiezers die afgeschrikt werden door het strengere migratiebeleid misschien naar andere partijen zijn gegaan, die voor een andere migratieaanpak staan.”

Nieuwe, centrumlinkse regering

Venstre, de liberale partij van premier Lars Lokke Rasmussen, moet genoegen nemen met de tweede plaats en zo'n 23 procent van de stemmen. Zijn coalitiepartner, de Liberale Alliantie, komt uit op 2,3 procent. De premier heeft intussen zijn verkiezingsnederlaag toegegeven en zal zijn ontslag indienen bij de koningin. Wel zegt hij dat hij bereid is om opnieuw een centrumrechtse regering te vormen.

Toch lijkt het er eerder op dat er een nieuwe regering zal komen in Denemarken. De sociaaldemocraten halen samen met vier andere linkse partijen een meerderheid van 91 van de 179 zetels in het parlement.

De weg ligt dus open voor Mette Frederiksen, partijleider van de sociaaldemocraten, om premier te worden. Ze is 41 en zou de jongste Deense premier ooit kunnen worden. Frederiksen heeft al aangekondigd dat ze wil proberen om alleen te regeren als een minderheid. Ze zal dan steun zoeken bij andere partijen naargelang het thema.

Bram Vandeputte in Denemarken: "De kans is groot dat de volgende regering een centrumlinkse regering zal zijn"

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen