23 gemeenten stuurden de voorbije week een BE-Alert uit

De voorbije 9 dagen hebben 23 gemeenten gebruik gemaakt van het BE-Alertsysteem. Met dat systeem kan de overheid de burger verwittigen van één of andere noodsituatie. Op dit moment zijn er zo'n 550.000 adressen ingeschreven op het alarmsysteem. Het systeem zal ook elke eerste donderdag van de maand getest worden.

Op één week tijd, tussen dinsdag 28 mei en woensdag 5 juni 2019, werden de inwoners van 23 Belgische gemeenten verwittigd dankzij het systeem van rechtstreekse alarmering via het zogenaamde BE-Alert-systeem.  In totaal werden 89.700 berichten succesvol verstuurd via sms of e-mail. 

De voorbije dagen hebben er zich verschillende situaties voorgedaan waarvoor de lokale overheden een alarmeringsbericht hebben moeten sturen:   waterlek, legionellabesmetting, brand, storm en ongevallen met ADR-vrachtwagen.   Telkens bleek BE-Alert een goed operationeel middel te zijn ter aanvulling van de mediakanalen om de betrokken bevolking rechtstreeks te informeren. 

Elke 1ste donderdag van de maand wordt het systeem getest

Vanaf vandaag gaan verschillende lokale overheden op de 1ste donderdag van elke maand hun alarmeringsprocedure testen om bij crisis zo operationeel mogelijk te zijn.  Sensibiliseren voor de alarmering is immers absoluut noodzakelijk voor zowel de overheden als de burgers. Elke lokale overheid kan beslissen of en wanneer ze meedoen aan de test.

De steden of gemeenten kunnen een bericht versturen, maar ook de Gouverneur of het Crisiscentrum zelf. Op dit moment zijn er al iets meer dan 550.000 adressen geregistreerd. Wie ook meteen verwittigd wil worden in een noodsituatie, kan zich  inschrijven op BE-Alert via https://be-alert.be/

Voorbeeld van een BE-Alert-bericht

Meest gelezen