AFP or licensors

Afrikaanse Unie schorst Soedan na gewelddadig optreden tegen demonstranten

De Vredes- en Veiligheidsraad van de Afrikaanse Unie (AU) heeft Soedan met onmiddellijke ingang geschorst nadat het land eerder deze week zeer gewelddadig optrad tegen demonstranten. De Unie wil dat er een door burgers geleide overgangsraad komt, dat heeft de organisatie op Twitter gemeld. 

Het Oost-Afrikaanse land zal worden uitgesloten van "alle AU-activiteiten tot de effectieve oprichting van een door burgers geleide overgangsautoriteit, als enige manier om een exit van Soedan uit de huidige crisis mogelijk te maken", schreef de organisatie op Twitter.

De beslissing werd genomen op een spoedvergadering nadat de Soedanese veiligheidstroepen maandag het vuur hadden geopend op demonstranten die een vreedzame sit-in hielden voor het hoofdkwartier van het leger in de hoofdstad Khartoem. Daarbij vielen tientallen doden.

Volgens het Centrale Comité van Soedanese Dokters (CCSD) vielen er zeker 100 doden. Bovendien sprak het Centrale Comité van Soedanese Dokters van meer dan 500 gewonden. Het ministerie ontkende en zei dat er "niet meer dan 46 doden" waren gevallen. 

De Commissievoorzitter van de AU, Moussa Faki Mahamat veroordeelde het geweld in Soedan. Hij riep maandag al op tot een "onmiddellijk en transparant onderzoek om alle verantwoordelijken verantwoordelijk te stellen". 

De internationale druk om de crisis op te lossen neemt toe. In Soedan vinden sinds december ongeziene volksprotesten plaats. Als reactie werd president Omar al-Bashir in april afgezet door het leger en opgepakt. Vanaf dan nam de militaire overgangsraad de macht over, maar de protestanten zien hierin een verderzetting van het regime van al-Bashir. Ze willen dat het leger de macht overdraagt aan het volk.

Protest maandag in Khartoem
AFP or licensors

Meest gelezen