Domein Breivelde in Zottegem vol met kardinaalsmutsstippelmot

De struiken in het speelbos in domein Breivelde in Zottegem hangen vol met webben, gevuld met geelbruine rupsen met twee rijen zwarte stippen. Het gaat om rupsen die zich omtoveren tot prachtige kardinaalsmutsstippelmotten.

Wie de voorbije dagen het domein van Breivelde in Zottegem bezocht, zag misschien veel vreemde webnetten aan de struiken hangen. Daar zitten geelbruine rupsen in met twee rijen zwarte stippen. Dat bezorgde heel wat bezorgde telefoontjes naar de diensten van de stad. Maar ook al ziet het er wat raar uit, het is volstrekt ongevaarlijk.

Thijs Haustraete van de milieudienst van Zottegem: "Het gaat om kleine witte nachtvlinders met zwarte stipjes op. Die leggen hun rupsen en hun eitjes op de kardinaalsmuts, dat is een struiksoort. Die eitjes zijn ondertussen rupsen geworden, en die zijn op dit moment bijna klaar om terug vlinder te worden."

Prachtig mooie vlinders

De rupsen leven van mei tot juni in spinsels die soms een hele struik kunnen bedekken, of die langgerekt aan takken hangen. Ze kunnen bomen en struiken kaalvreten, maar veel schade berokkenen ze niet want de bomen en struiken lopen na enkele weken weer uit.

Er wordt gevraagd om ze te laten hangen, want ze zijn helemaal ongevaarlijk. Ze zijn ook goed voor onze natuur, en worden binnenkort prachtig mooie vlinders.

Kardinaalsmutsstippelmot

kasto80

Meest gelezen