E. coli-bacterie in Blaarmeersen in Gent: zwemmen afgeraden

In het water van de Gentse Blaarmeersen is er een verhoogde concentratie van de E. coli-bacterie vastgesteld. De Vlaamse Milieumaatschappij raadt iedereen af in of op het water te gaan.

De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) heeft maandag na een staalname een verhoogde hoeveelheid van de E. coli-bacterie aangetroffen in het water van de Gentse Blaarmeersen. Contact met het water wordt daarom afgeraden, vooral voor kinderen, ouderen en mensen met een verminderde weerstand. De bacterie kan onder meer darm- en maagklachten, koorts en misselijkheid veroorzaken.

De waterkwaliteit in het sport- en recreatiepark de Blaarmeersen wordt wekelijks door de Vlaamse Milieumaatschappij onderzocht. Uit de laatste staalname van maandag 3 juni bleek een verhoogde concentratie van de E. coli-bacterie aanwezig. Vandaag werd een nieuw staal genomen. Het resultaat daarvan wordt zaterdag verwacht.

In de tussentijd raadt de VMM af om in of op het water te komen. Zwemmen is er eigenlijk op dit moment verboden, aangezien er door het minder goede weer geen redders aanwezig zijn.

Als zaterdag blijkt dat de waarden nog te hoog zijn, kan er een totaal verbod komen. Volgens Jan Dhaene van de VMM is er voorlopig geen reden tot paniek en kan de besmetting al opgelost zijn. Oorzaken kunnen ook velerlei zijn, maar veelal liggen vogeluitwerpselen aan de basis van een besmetting.

Wat is de E. coli-bacterie?

E. coli is een groep van bacteriën die van nature voorkomen in de darmen van warmbloedige dieren en mensen. Daar hebben ze allerlei nuttige functies. Zo zorgen E. coli-bacteriën voor de productie van vitamine K en beschermen ze tegen andere schadelijke bacteriën. De overgrote meerderheid van E. coli-bacteriën veroorzaken geen ziekteverschijnselen, maar van enkele stammen kan je wel erg ziek worden.

Je kan besmet raken met zo'n schadelijke vorm van E. coli door het eten van rauw of onvoldoende verhit rund- of schapenvlees, van mens op mens via ontlasting, of door besmet water binnen te krijgen. Het duurt meestal één tot drie dagen vooraleer je ziek wordt van een schadelijke E. coli-bacterie. Vooral ouderen, jonge kinderen en mensen met een verminderde weerstand lopen risico op een infectie.

Meest gelezen