Einde van een tijdperk in Oost-Vlaanderen: badmuts in geen enkel zwembad meer verplicht bij vrij zwemmen

In het gemeentelijke zwembad van Maldegem is het vanaf komend weekend niet langer verplicht om bij het vrij zwemmen een badmuts te dragen. Het is zo het laatste zwembad in Oost-Vlaanderen waar nog zo'n verplichting gold. In alle andere 29 zwembaden geldt al langer geen verplichting. Enkel bij schoolzwemmen en bij zwemclubs blijven de badmutsen wel nog vaak een verplichting.

Vanaf zaterdag, 10.00 uur, eindigt een tijdperk in Oost-Vlaanderen, want dan is in het gemeentelijk zwembad van Maldegem een badmuts niet langer verplicht voor wie er vrij gaat zwemmen. Het is het laatste zwembad in de provincie dat die verplichting opheft. Dat blijkt uit een rondvraag van Radio 2 Oost-Vlaanderen.

Ooit waren badmutsen de regel, uit hygiënische overwegingen en omdat losgekomen haren filterinstallaties konden verstoppen. De voorbije jaren kwamen veel zwembaden daarop terug, onder meer omdat er nu modernere installaties zijn. 

Enkel nog bij schoolzwemmen en clubs

In Oost-Vlaanderen zijn er 30 zwembaden. Het leeuwendeel ervan wordt beheerd door intercommunales of privé-uitbaters (vaak in samenwerking met gemeenten). Farys is de grootste speler en beheert 23 zwembaden (bv. Gent, Zelzate, Lebbeke...), S&R Lago heeft er twee. In al die zwembaden geldt al langer geen verplichting meer om een badmuts te dragen. 

Enkel bij schoolzwemmen is die verplichting er wel nog, vaak om erg praktische redenen. De kleur van de badmuts kan sportleerkrachten helpen om hun leerlingen te herkennen in het bad als er verschillende schoolgroepen tegelijk zwemmen, of het kan een manier zijn om het niveau van de zwemmers duidelijk te maken. Beginnende zwemmers krijgen dan een ander kleur badmuts dan gevorderden. Ook redders weten zo beter waarop te letten. Ook zwemclubs kiezen soms nog voor een badmuts, maar dat is vooral om de waterweerstand te beperken.  

Einde van een tijdperk

Er is nog maar een handvol zwembaden dat uitgebaat wordt door gemeentebesturen, vaak via een autonoom gemeentebedrijf. Dat is het geval in Ninove, Dendermonde, Aalst en Evergem. Het zwembadreglement wordt er dus in samenspraak met het gemeentebestuur opgemaakt, maar ook in al die gemeenten sneuvelde de badmutsverplichting al langer.

Enkel het gemeentelijk zwembad van Maldegem hield nog als enige stand, maar dat is vanaf zaterdag definitief voorbij. Om 10.00 uur mag de badmuts voorgoed de vuilnisbak in. Het is meteen het einde van een tijdperk. Maar voor nostalgici: de badmuts is niet verboden, je mag ze dus wel nog vrijwillig aantrekken. 

Meningen verdeeld

In Maldegem zijn de meningen over de afschaffing van de badmuts duidelijk verdeeld. "Ik vind een badmuts wel praktisch. Het is een bescherming voor de oren. De hygiëne is ook beter. Ik ben niet tegen een afschaffing, maar ik ga ze persoonlijk wel blijven dragen", vertelt één zwemster.

Volgens een vriendin zijn het vooral mannen die niet van de badmuts moeten weten. "Zij zijn tegen de badmuts, dat heb ik hier al gehoord. Ze hebben dan ook een andere instelling dan vrouwen. Misschien hebben ze mooiere haren dan de vrouwen?", lacht ze.

Andere bezoekers zijn dan weer helemaal voor: "Ik vind dat een goed idee. Ik vond het vervelend om te dragen. Ik ga er niet meer mee rondlopen. Ik ben geen profzwemmer, dus ik doe het niet voor de aerodynamica."

Een zwemleraar vindt het vooral jammer dat de regels niet voor iedereen hetzelfde zijn: "Voor ouders is dat moeilijk. Op woensdagnamiddag moeten kinderen geen badmuts dragen, tijdens de lesuren wel. Dat gaat voor problemen en verwarring zorgen." 

kasto80

Meest gelezen