Europalia viert 50e verjaardag met Roemenië

Het tweejaarlijkse cultuurfestival Europalia zal vanaf oktober in het teken staan van Roemenië, 30 jaar na de val van dictator Nicolae Ceausescu. Roemenië is op dit ogenblik trouwens voorzitter van de Europese Unie. Het programma toont 200 evenementen op meer dan 50 locaties. Volgens de organisatoren is het cultureel patrimonium van Roemenië bij ons nog te onbekend. Europalia bestaat 50 jaar en is aan de 27e editie toe.  

"Voor het grote publiek is Roemenië een mengelmoes van Dracula, Ceausescu, folklore en sinds enkele jaren ook een sterke filmindustrie", zegt artistiek directeur Dirk Vermaelen, "maar dat is een erg onvolledig beeld." Inderdaad, hij had er ook olympisch turnkampioene Nadia Comaneci, het megalomane presidentieel paleis (nu parlement), de pandemische corruptie, de Dacia Duster en de houten bergdorpskerkjes met kruiswegen en iconen aan de buitenkant aan kunnen toevoegen. Overigens, bijna iedereen die Roemenië bezocht, noemt het een van de mooiste landen op aarde.   

Europalia wil een ander beeld van Roemenië laten zien. Paradepaard is een tentoonstelling over Constantin Brancusi (1876-1957), een van de invloedrijkste beeldhouwers van de 20ste eeuw. In het  Gallo-Romeins Museum in Tongeren komt er een grote tentoonstellig over de Daciërs die Roemenië bevolkten in de Romeinse tijd. Het SMAK in Gent pakt uit met  de hedendaagse kunstenaar Ciprian Muresan. 

Veel genieën van de Karpaten

 Wat de podiumkunsten betreft, toont het Brusselse Kaaitheater het stuk "Mothers of steel" over vrouwenrechten, terwijl het Theater van Luik "Rhinocéros" programmeert, van Eugene Ionesco, Frans toneelauteur van Roemeense afkomst. Daarnaast komen ook muziek, dans en film aan bod. 

Meest gelezen