Europees drugsrapport: 11 nieuwe (gevaarlijke) synthetische opioïden ontdekt, recordvangst en "callcenters" voor cocaïne

Er zijn vorig jaar 11 nieuwe (en gevaarlijke) synthetische drugssoorten ontdekt, in 2017 werd er in Europa een recordhoeveelheid cocaïne in beslag genomen en er is een "uberisering" van de handel. Dat is - kort samengevat - het Europees Drugsrapport dat vandaag voorgesteld werd. 

"Drugs blijven een voordurend evoluerende, veelzijdige bedreiging voor onze samenleving, die het leven van miljoenen burgers over de hele wereld beïnvloedt. De Europese Unie is helaas geen uitzondering." Zo begint Europees Commissaris Dimitris Avramopoulos de voorstelling van het jaarlijkse Europese Drugsrapport. 

Recordvangst cocaïne in 2017, België koploper

In 2017 werd er in Europa een recordvangst aan cocaïne in beslag genomen. Maar liefst 140, 4 ton in totaal. Dat is dubbel zo veel als in 2016, toen er 70,9 ton cocaïne in beslag genomen werd. Volgens de cijfers gebruikten maar liefst 2,6 miljoen jongvolwassenen (tussen 15 en 34 jaar) in 2017 cocaïne. 

Volgens het rapport komen de drugs Europa binnen langs allerlei wegen, maar vooral de havens zijn een - weinig verrassende - belangrijke toegangsweg. Daarbij wordt er ook in de richting van België en de haven van Antwerpen gekeken. "In Rotterdam reizen er 35.000 containers per dag door. Om efficiënt te zijn, moet dat wel geautomatiseerd gebeuren. Een positieve en onverwachte bijwerking is dat er minder mensen bij betrokken zijn en dus zijn er minder mogelijkheden om iemand om te kopen. De haven van Rotterdam is gemakkelijker af te sluiten, terwijl de haven van Antwerpen een stad is", zegt Alexis Goosdeel van het Europees Centrum voor Drugs en Drugverslaving. 

"Uberisering van de markt"

En ook op het vlak van technologie en digitalisering staat de drugsmarkt niet stil. Het gebruik van sociale media, darknet-marktplaatsen en versleutelingstechnieken voor berichten zijn vandaag de dag schering en inslag. "Als we naar de cocaïnemarkt kijken, is ondernemerschap terug te vinden in innovatieve distributiemethoden", klinkt het. Een voorbeeld? De zogenoemde "callcenters voor cocaïne", met koeriers die snel en flexibel leveren. Die methoden worden omschreven als "de uberisering van de cocaïnehandel". "Verkopers beconcurreren elkaar door het aanbieden van aanvullende diensten buiten het product zelf."

Verkopers beconcurreren elkaar door het aanbieden van aanvullende diensten buiten het product zelf. Dat is de uberisering van de cocaïnehandel

Europees Drugsrapport

11 nieuwe (gevaarlijke) soorten opioïden ontdekt

Een klein maar gevaarlijk deel van de Europese drugsmarkt wordt ingenomen door de synthetische opioïden, drugs die het effect van heroïne (een natuurlijke opioïde) en morfine nabootsen maar vele keren krachtiger zijn. Vorig jaar werden er 11 nieuwe soorten opioïden ontdekt in Europa. De drugs zijn gemakkelijk te verbergen en te vervoeren in de vorm van poeders, tabletten en vloeistoffen. Er zijn slechts hele kleine hoeveelheden nodig voor duizenden doseringen. Het Centrum voor Drugs en Drugverslaving is dan ook bezorgd omdat die synthetische opioïden gelinkt worden aan verschillende vergiftigingen en sterfgevallen. 

Meest gelezen