Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistributed without permission.

Fiat Chrysler trekt aanbod voor fusie met Renault in

De Italiaans-Amerikaanse autobouwer Fiat Chrysler (FCA) heeft het bod van 35 miljard dollar om te fuseren met Renault verrassend ingetrokken. FCA heeft die beslissing zelf bevestigd in een persbericht.

Renault had gisteren gemeld de beslissing over de deal te moeten uitstellen op vraag van de Franse overheid. Die is voor 15 procent eigenaar van Renault. "Het bestuur was niet in staat een beslissing te nemen, vanwege het verzoek van de Franse staat om de stemming uit te stellen tot een latere vergadering", aldus een officiële verklaring.

FCA laat nu weten dat het fusie schrapt, omdat "de politieke voorwaarden in Frankrijk niet bestaan om zo'n combinatie succesvol verder te zetten". Het bedrijf zegt dat het nochtans overtuigd blijft van de waarde van de voorgestelde deal.

Derde grootste

Fiat Chrysler had vorige week de fusie met Renault op tafel gelegd. Die zou de derde grootste autobouwer ter wereld gecreëerd hebben, na Volkswagen en Toyota. FCA, Renault en de Franse staat leken aanvankelijk ook de handen ineen te slaan. Frankrijk zag de deal naar verluidt zitten, op voorwaarde dat de binnenlandse arbeidsplaatsen bij Renault werden gegarandeerd.

Maar analisten waarschuwden al voor complicaties en vooral voor de rol van de Franse staat en potentiële tegenstand van politici. Renault zit bovendien nog altijd in een nogal complexe, wereldwijde alliantie met de Japanse autobouwers Nissan en Mitsubishi. Ook Nissan liep naar verluidt niet warm voor de fusie, omdat het bedrijf dan intellectuele eigendom zou moeten delen met FCA, toch een concurrent in Europa en Amerika.

Meest gelezen