Videospeler inladen...

Filosoof Ignaas Devisch aan top Vlaams Belang: "Veroordeel doods­bedreigingen even hard als anti-homo-uitspraken" 

De top van Vlaams Belang moet de (doods)bedreigingen aan het adres van de medewerker van de UGent die achter het Twitterprofiel "Schuld & Vrienden" zat even hard veroordelen als de anti-homo-uitspraken van Kamerlid Dominiek Sneppe. Dat zegt filosoof Ignaas Devisch in "De afspraak". "Dood is geen gratuit woord."

Intimidatie, scheldpartijen en zelfs doodsbedreigingen: de medewerker van de UGent die achter het Twitteraccount "Schuld & Vrienden" zat, krijgt het allemaal over zich heen nu "Schild & vrienden" zijn identiteit heeft achterhaald en openbaar heeft gemaakt.

"Schuld & Vrienden" was jarenlang bijzonder kritisch voor "Schild & Vrienden", de extreemrechtse organisatie opgericht door Dries Van Langenhove tegen wie een gerechtelijk onderzoek wegens racisme loopt. Bij de verkiezingen van 26 mei raakte hij als onafhankelijk lijsttrekker voor Vlaams Belang in Vlaams-Brabant verkozen in de Kamer.

Integriteit

Filosoof Ignaas Devisch ziet de aanvallen van groeperingen als "Schild & Vrienden" op kritische stemmen met lede ogen aan. "Mij gaat het om de integriteit van mensen", zegt hij in "De afspraak". "Als je als onderzoeker of als burger van dit land al moet vrezen nadat je 1 halve verkeerde quote hebt gepleegd dat de volgende dag je accounts worden gehackt of dat je honderden haatberichten krijgt... Dat doet iets met een mens."

"Ik weiger dit als een normale orde te aanvaarden. De frequentie van bedreigingen neemt toe, de hardheid van bedreigingen neemt toe. Als je iemand dood wenst, denk daar toch verdorie eens over na. De dood is geen gratuit woord. Als je dat leest op een scherm als betrokkene… Je treft ook de hele omgeving. Ik denk dat we ons als samenleving moeten bezinnen."

Dominiek Sneppe

Devisch trekt vervolgens een parallel met de heisa rond de anti-homo-uitspraken van Kamerlid Dominiek Sneppe van Vlaams Belang. Zij stelde in een interview onomwonden dat ze holebi's die trouwen en kinderen krijgen "een brug te ver" vindt, een uitspraak die in tegenspraak is met het standpunt van haar partij. 

"De top van Vlaams Belang heeft zich duidelijk gedistantieerd van die vrouw", zegt Devisch. "Onder anderen Gerolf Annemans tweette "Not in my name" ("Niet in mijn naam", red.) bij haar uitspraken. Fijn, maar in het dossier van "Schuld & Vrienden" vind ik het toch verdacht stil blijven."

"Dan denk ik: wees consequent, als je inderdaad van het cordon sanitaire af wil, als je zegt dat jouw partij helemaal niet racistisch is. Bij deze een uitnodiging: toon het ons. Spreek je klaar en duidelijk uit: dit kan niet, dit is absoluut ontoelaatbaar in een democratie."

Bekijk hieronder het bewuste fragment in "De afspraak":

Videospeler inladen...

Meest gelezen