Gezocht: onthaalouders voor regio Leuven

Een crèche of onthaalouder voor uw kind(eren) in de regio Leuven blijft een moeilijke zaak. Landelijke Kinderopvang wil daarom meer kandidaten overtuigen om onthaalouder te worden en zelf met een kleinschalige kinderopvang thuis te starten. Want de vzw heeft 100 aanvragen op haar wachtlijst.

Om extra onthaalouders te vinden en te overtuigen, konden geïnteresseerden vandaag een kijkje nemen bij onthaalouder Els Hennes uit Wezemaal bij Rotselaar. Landelijke Kinderopvang is namelijk op zoek naar heel wat nieuwe collega's voor Els.

"Wij organiseren dit belevingsmoment omdat er een tekort is aan onthaalouders in de regio Leuven. We hebben 53 onthaalouders maar dat is te weinig. Want er staan zeker 100 aanvragen op de wachtlijst. Nieuwe onthaalouders zijn dus meer dan welkom", zegt Siel Janssens van de Landelijke Kinderopvang. Zij geeft ook administratieve en pedagogische ondersteuning aan onthaalouders. 

Voordelen aan het beroep

Het aanwerven van nieuwe kandidaten lijkt dus traag en moeilijk te verlopen. "Het beroep is nog te onbekend. Dat merken we echt. Het aantal onthaalouders neemt ook af omdat veel oudere onthaalouders met pensioen gaan. We hebben daarom nood aan nieuwe, jonge kandidaten. Want je kan echt wel veel plezier aan deze job beleven. Wij ondersteunen je ook vanuit de Landelijke Kinderopvang. Je staat er dus niet alleen voor. Je werkt met maximum acht kindjes per dag. En je werkt ook altijd van thuis uit. Het enige wat je echt moet hebben is een hart voor kinderen", aldus Siel Janssens. 

Om onthaalouder te worden moet je alleen een opleiding bij het CVO volgen van 40 uur.

Thuiswerken 

Els Hennes probeerde vandaag alvast heel wat kandidaat-onthaalouders bij haar thuis te overtuigen. "Het is echt heel plezant. Ik heb 13 jaar in Gasthuisberg gewerkt, dat deed ik graag, maar ik miste mijn eigen gezin te hard. Je krijgt zoveel liefde van al die kinderen. Je ziet hen groeien en ze worden voor een deel jouw eigen kinderen. Ik wil vandaag graag laten zien hoeveel plezier je kunt beleven aan dit beroep. Je betekent zoveel voor de kinderen en hun ouders. Ook het thuiswerken is een echt pluspunt." 

Gezin moet mee 

Een belangrijke voorwaarde om de job vol te houden als onthaalouder, is dat je gezin mee is in het verhaal. "Je moet graag kinderen zien en creatief en rustig zijn. Je hebt ook structuur nodig. Maar het allerbelangrijkste is dat je gezin achter je keuze staat. Op onze kamer en op de kamer van onze kinderen staan bijvoorbeeld babybedjes. Je gezin moet daarmee akkoord gaan. Maar mijn kinderen hebben daar geen probleem mee. De kleintjes staan hen vaak op te wachten als ze van school komen. Je verdient als onthaalouder ongeveer 1.600 euro netto per maand."

Meest gelezen