Grote festivals ondersteunen VSV-campagne "Don't do drugs & drive"

De Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) start een campagne om jongeren duidelijk te maken dat rijden na druggebruik nooit kan. Enkele grote festivals en bekende namen uit de dj-wereld ondersteunen de actie. 

Om party- en festivalbezoekers aan te sporen niet onder invloed van drugs te rijden, start de VSV met een nieuwe campagne onder de noemer “Don’t do drugs & drive”.

De campagne richt zich tot de groep van hoofdzakelijk jonge bestuurders die tijdens het uitgaan in de verleiding kunnen komen om drugs en rijden te combineren en verloopt grotendeels via de kanalen van festivalorganisatoren, clubs en bekende dj’s.

Aangezien het bij de grotere festivals en evenementen om een internationaal publiek gaat, is er bewust gekozen voor een Engelstalige slogan en een icoontje dat dj’s, festivals, clubs en evenementen aan hun eigen logo kunnen toevoegen. Zo verbinden ze hun naam aan de oproep om nooit onder invloed te rijden.

"Onder andere Rock Werchter, Werchter Classic en Sunrise festival hebben al toegezegd om de actie  te ondersteunen", zegt Werner De Dobbeleer van VSV.  "Ze gaan de komende dagen het logo van de actie op hun websites plaatsen en ze gaan ook in hun mailing en contact met hun festivalbezoekers de boodschap mee  verspreiden."

1 op 6 jongeren zou drugs en rijden combineren

Uit een studie van de VSV was gebleken dat 1 op 6 jongeren niet uitsluit drugs en rijden te combineren.  Reden genoeg voor de stichting om via een actie jongeren te overtuigen dat drugs en rijden echt niet kan.

Drugs wijzigen de normale werking van de hersenen en hebben daardoor altijd een negatieve impact op de rijvaardigheid. Sommige stoffen hebben bovendien gevaarlijke nawerkingen die uren later nog voor een verhoogd ongevallenrisico kunnen zorgen.

Alhoewel het merendeel van de jonge bestuurders daarvan op de hoogte is, blijkt een deel van hen toch minder overtuigd van de risico’s die drugs met zich meebrengen dan andere leeftijdsgroepen.

Kenn Colt

Eén van de dj's die mee zijn schouders onder de campagne zet is Kenn Colt. "Ik heb zelf mijn vriendin verloren in een auto-ongeval", zegt Colt op Studio Brussel. "Ze is aangereden door een spookrijder die waarschijnlijk gedronken had. Door wat ik toen heb meegemaakt, weet ik wat drank of drugs en met de autorijden kan betekenen. Daarom wil ik jongeren graag mee duidelijk maken dat zoiets echt niet kan."

"Ik zit in het nachtleven", gaat Colt verder. "Daar zie ik mensen drugs gebruiken. Ik kan natuurlijk niet honderd procent zeker zeggen dat die mensen met de auto gaan rijden, maar ik hoop van niet. Ik vind dat toch zorgwekkend, ik zou niet willen weten dat mensen onder invloed van drugs gekke dingen gaan doen achter het stuur. Je speelt dan niet alleen met je eigen leven, maar ook met dat van anderen."

Meest gelezen