Handelaars zijn werken beu op Alfons Smetsplein in Leuven

Verschillende handelaars met een zaak op het Alfons Smetsplein in het centrum van Leuven willen een klacht indienen tegen de stad. Het plein wordt al sinds september vorig jaar heraangelegd, maar de werken liggen al een paar maanden stil. De handelaars verliezen naar eigen zeggen hun klanten en dus ook hun inkomsten.

Het Alfons Smetsplein zou een groene rustoase moeten worden. De werken begonnen in september 2018 en zouden deze zomer klaar moeten zijn. Al snel waren er problemen met waterinsijpeling. Het plein is al maanden een bouwwerf, waardoor de klanten van de handelszaken wegblijven. Op het plein liggen onder andere de zaken Quetzal Chocoladebar, Octobar, Snack Bar Thai House en het Penta Hotel. De uitbaters willen vooruitgang zien: "Klanten zitten niet graag naast een bouwwerf. Er stond hier vijf maanden een mobiele toilet naast ons terras, dat is niet smakelijk." 

Foodmarket   

Voor Tsjonca zit het nog anders: hij wil in de kiosk op het midden van het plein een nieuwe 'foodmarket' openen, maar zolang de werken niet klaar zijn, kan hij daar niet aan beginnen, vertelt hij: "De werken slepen al veel te lang aan. Al heel de tijd zijn we bezig met de opstart van onze foodmarketeen samenwerking met verschillende zelfstandige uitbaters. Ondertussen zijn er al een paar weggegaan, dus ik moet mijn huiswerk opnieuw maken." 

Klaar tegen midden juli 

Schepen Dirk Vansina belooft dat de werken tegen midden juli, voor het bouwverlof, zeker klaar moeten zijn. Hij vertelt dat de vertraging van de laatste weken te wijten is aan speciale zitbanken die op zich laten wachten.


 

Meest gelezen