Hevige regen leidt tot wateroverlast in Pajottenland en Brussel

Inwoners en handelaars van het Pajottenland en de stad Brussel werden woensdagavond getroffen door wateroverlast. Een korte maar extreem krachtige bui veroorzaakte veel schade. Beide brandweerzones hebben een drukke nacht achter de rug.

Halle

In de stad Halle konden de voorziene zandzakjes, het nieuw aangelegde rioleringsstelsel en het bufferbekken de wateroverlast niet voorkomen. De nieuwe riolering in de Basiliekstraat en het bufferbekken zijn nochtans zo groot mogelijk gebouwd. Met het nieuwe bufferbekken werd de opvangcapaciteit van het regenwater zelfs verdubbeld. Maar helaas kon het bufferbekken woensdagavond onvoldoende water opvangen. 

De bui was zeer hevig en al het water van de hoger gelegen wijken stroomde naar het Halse stadscentrum. Zowel in de Basiliekstraat en in de Maandagmarkt was er overlast. Burgemeester van Halle Marc Snoeck: "Sommige winkels waren voorbereid en hadden zandzakjes geplaatst, andere winkels waren te laat. Zonder de ingrepen van de nieuwe riolering en het bufferbekken had het waarschijnlijk veel erger geweest. Maar het blijft hier een heikel punt dus we gaan kijken of we met het bestuur nog bijkomende maatregelen moeten treffen." 

Pajottenland 

Brandweerzone Vlaams-Brabant West kreeg zo'n honderd oproepen binnen. Op andere plaatsen was de wateroverlast erger dan in de stad Halle. Woordvoerder Alain Habils van de brandweerzone: "In Halle was er inderdaad last, maar in Lennik was het bijvoorbeeld veel erger. Veel water- en modderschade, daar zijn we nog altijd mee bezig. We proberen de wachttijden zo kort mogelijk te houden. Ook in Kapelle-Op-Den-Bos, Londerzeel, Grimbergen, Vilvoorde en Zaventem was er schade. Eigenlijk op het volledige grondgebied."

Brussel 

Ook de Brusselse brandweer heeft er een drukke nacht opzitten. Ze moesten vooral ingrijpen voor takken en bomen op de openbare weg. Ook dreigden er een dakgoot en enkele signalisatiepanelen op de openbare weg te vallen. De Brusselse tunnels werden afgesloten, maar zijn sinds 3 uur vannacht weer open. De getroffen gemeenten in Brussel zijn Ukkel, Evere, Schaarbeek, Bosvoorde, Jette, Vorst en Elsene, dat vertelt de Brusselse brandweer.      

Meest gelezen