Informateurs Reynders en Vande Lanotte aangekomen bij koning Filip: Vlaams Belang en PVDA in eerste ronde niet gehoord

De informateurs Didier Reynders (MR) en Johan Vande Lanotte (SP.A) brengen momenteel een eerste verslag uit bij koning Filip. Exact een week geleden kregen ze de opdracht om na te gaan wat de mogelijkheden zijn om een federale regering te vormen. In de eerste gespreksronde werden Vlaams Belang en PVDA niet geconsulteerd. 

Om 14 uur zijn de twee federale informateurs Didier Reynders (MR) en Johan Vande Lanotte (SP.A) aangekomen aan het Koninklijk Paleis om bij koning Filip een eerste verslag uit te brengen van hun opdracht. Na dat overleg volgt een persmoment, dat u live op onze website zal kunnen volgen. Er wordt verwacht dat de opdracht van Vande Lanotte en Reynders wordt verlengd. 

Moeilijke formatie

De federale informateurs Didier Reynders (MR) en Johan Vande Lanotte (SP.A) hebben afgelopen week met verschillende politieke partijen gesproken om de "voorwaarden tot de vorming van een federale regering na te gaan". Door de verschillende verkiezingsuitslag in Vlaanderen en Wallonië, is het moeilijk om een federale regering te vormen die de stembusuitslag in beide landsdelen respecteert.

De partijen aan de uitersten van het politieke spectrum, Vlaams Belang en PVDA, werden voorlopig niet gehoord door de informateurs. Dat bevestigen voorzitters Tom Van Grieken (Vlaams Belang) en Peter Mertens (PVDA). Bij de verkiezingen gingen zowel Vlaams Belang als PVDA er in Vlaanderen op vooruit. 

Vakbonden en werkgevers

Tijdens hun consultaties afgelopen week spraken de informateurs ook met instellingen en organisaties buiten de politiek. Zo zouden de vakbonden en werkgevers gehoord zijn, om de sociaal-economische uitdagingen te bespreken. Gisteren waarschuwde de Europese Commissie nog in een rapport dat de Belgische schuldgraad van 102 procent eind 2018 niet overeenkomt met de begrotingsregels van Europa. Vandaag kopt de krant De Tijd bovendien dat het begrotingstekort volgens Het Planbureau in 2020 zal oplopen tot 9,6 miljard of 2 procent van het bruto binnenlands product. 

Bekijk hieronder de analyse van politiek journalist Goedele Devroy in "Het Journaal" om 13 uur:

Videospeler inladen...

Bekijk hier zelf welke coalities er mogelijk zijn om een federale regering te vormen: 

Meest gelezen