Jean-Marie Dedecker zal niet in N-VA-fractie zitten, De Roover blijft fractieleider

Jean-Marie Dedecker zal zich niet aansluiten bij de N-VA-fractie in de Kamer, zo is vandaag bevestigd. Daarnaast is ook bekendgemaakt dat Peter De Roover de fractievoorzitter blijft in de komende legislatuur. 

Jean-Marie Dedecker stond op 26 mei als onafhankelijke op de West-Vlaamse lijst van N-VA en haalde vanop de lijstduwersplaats zijn zitje voor de Kamer binnen. Maar zoals tijdens de campagne aangekondigd, zal Dedecker zich niet aansluiten bij de partij en dus als onafhankelijke in de Kamer zitten. Daardoor zal de N-VA-fractie geen 25 maar 24 zetels tellen, waarmee ze nog steeds de grootste blijft. Voor Dedecker, die ook burgemeester blijft in Middelkerke,  betekent deze keuze wel dat hij geen stemrecht heeft in de commissies. 

Peter De Roover is tijdens de eerste fractievergadering van N-VA dan weer unaniem gekozen als fractieleider. De N-VA is daarmee de eerste fractie die haar nieuwe fractieleider bekendmaakt. De Roover was ook tijdens de vorige legislatuur al Kamerfractieleider voor de Vlaams-nationalisten. Hij nam in 2016 de fakkel over van Hendrik Vuye, toen die uit de partij stapte uit onvrede met de communautaire agenda binnen de partij.

"Ik ben zeer erkentelijk en dankbaar dat de nieuwe N-VA-Kamerleden mij het vertrouwen geven en mij unaniem verkozen om fractievoorzitter te blijven in deze legislatuur. Samen met een stevige ploeg blijven wij de Vlaamse bekommernissen dag-aan-dag behartigen in de Kamer", reageerde De Roover.

Meest gelezen