Laszlo Balogh

Kapitein van dodelijk scheepsongeval Donau eerder betrokken bij botsing op Westerschelde in Nederland

De Oekraïense kapitein die is gearresteerd naar aanleiding van het scheepsongeluk op de Donau in Boedapest was begin april betrokken bij een scheepsongeluk op de Westerschelde, dat heeft het Hongaarse parket bevestigd. 

In Boedapest is de toeristenboot Hableany vorige week woensdag in botsing gekomen met het riviercruiseschip Viking Sigyn. Het toeristisch schip zonk in zeven seconden met 33 mensen aan boord. Er waren maar zeven overlevenden. De Hongaarse autoriteiten hebben gemeld dat het dodental ondertussen is opgelopen tot 17. Nog negen Zuid-Koreaanse toeristen en twee Hongaren blijven vermist.  In verband met het ongeluk is de Oekraïense kapitein van het Viking-schip, de 64-jarige Joeri C., gearresteerd.

De Hongaarse autoriteiten hebben bevolen dat de Viking Sigyn, die zijn weg heeft verdergezet, naar Boedapest wordt teruggebracht ter inbeslagname ten behoeve van het onderzoek.

Aanvaring in Nederland

Het parket-generaal van Boedapest heeft de berichten in de Hongaarse pers bevestigd dat de Viking Idun, een riviercruiseschip dat onder zijn gezag stond, op 1 april in het holst van de nacht op de Westerschelde ter hoogte van Terneuzen in aanvaring kwam met de tanker Chemical Marketer. Bij deze botsing vielen vijf gewonden. 

"Een der meest ervaren kapiteins op de Donau"

De kapitein van de Viking Idun, toen met 171 toeristen aan boord, wordt er formeel van verdacht het ongeluk op de Westerschelde te hebben veroorzaakt, aldus het parket-generaal van Boedapest. De politiedienst Eurojust heeft te horen gekregen dat de kapitein van beide schepen dezelfde is. Kapitein Joerci C.  die in verband is gebracht met het ongeluk in Boedapest is in hechtenis genomen voor "criminele nalatigheid op een openbare waterweg".

Volgens zijn advocaat Balaza Toth is zijn cliënt "een der meest ervaren kapiteins op de Donau" en heeft hij in zijn 44-jarige loopbaan nooit een ongeval veroorzaakt. De Oekraïner heeft verzekerd op de rivier "geen fouten te hebben begaan".

Viking is een door de Noor Torstein Hagen in 1997 opgericht bedrijf met zetel in het Zwitserse Bazel. Het is één van de wereldleiders inzake riviercruises.

Meest gelezen