Kortrijk krijgt eerste cannabisautomaat van het land

Cannabiswinkel De Boeren in Kortrijk lanceert dit weekend een cannabisautomaat. Dat is een primeur voor ons land. De bedenkers willen de automaten op termijn in de rest van de provincie West-Vlaanderen en zelfs het hele land verspreiden.

De eerste cannabisautomaat van ons land is een feit. "Je zal dit weekend een vijftal automaten kunnen zien in de winkel", zegt Nicolas Debouverie van De Boeren. "Daarna zullen ze verspreid worden over West-Vlaanderen en zelfs over het hele land."

De cannabiswinkel ontwierp zelf een automaat, die eruitziet als een sigarettenautomaat. "In die automaat zullen geen planten worden aangeboden, maar hoeveelheden", zegt Nicolas Debouverie van De Boeren. "Je zal bijvoorbeeld twee gram of vier gram kunnen kopen. Twee gram kost 18 tot 20 euro. 

"De automaat is niet specifiek voor Kortrijk ontworpen, wel om in tabakswinkels en nachtwinkels te verspreiden, in een gecontroleerde omgeving. Het is niet zo dat we de automaten op straat gaan zetten."

"Uit marktonderzoek is gebleken dat veel winkeliers op de kar willen springen, maar dat ze zich vragen stellen bij de aansprakelijkheid. Die aansprakelijkheid blijft bij De Boeren liggen."

De automaten mogen niet zomaar op straat hangen, bevestigt Jan Eyckmans van de FOD Volksgezondheid. "In de praktijk zullen die in een (nacht)winkel, café of tankstation terechtkomen, want er moet een volwassen verkoper in de buurt zijn."

Wettelijk product

Cannabis verkopen mag, als het ingrediënt dat je een roes bezorgt (THC) onder de 0,2 procent blijft. Voor verkoop via automaten geldt dezelfde wetgeving als bij sigarettenautomaten.

"We zijn al 6 maanden open als winkel in Kortrijk en 2 maanden in Ieper", zegt Debouverie. "We hebben controle gehad en we zijn met alles in orde. We hebben onlangs gehoord dat alle testen die op onze producten negatief zijn teruggekomen, dus dat er niet te veel THC in zat. We laten altijd zelf analyses uitvoeren zodat we zeker zijn van de kwaliteit en de legaliteit." 

Klanten moeten ouder dan 16 jaar zijn. "De automaat werkt met leeftijdsverificatie. Daarom zetten we hem binnen zodat er geen misbruik kan van worden gemaakt. In de winkel zal de klant aan de winkelier een muntje moeten vragen en met dat muntje kan hij de automaat activeren. Is er twijfel over leeftijd, dan moet de winkelier de identiteitskaart vragen, zoals nu voor alcohol en tabak het geval is."

Slecht idee

"Een cannabisautomaat is geen goed idee", zegt Marijs Geirnaert van het Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs (VAD). "We zien het probleem van verslaving aan cannabis namelijk elk jaar toenemen. Mensen zouden wel eens kunnen denken dat cannabis een goed product is, maar dat is lang niet zo."

Burgemeester Vincent Van Quickenborne (Open VLD) heeft Debouverie naar eigen zeggen nog niet gehoord. "Ik veronderstel dat politie en overheid twijfelen over wat wettelijk mogelijk is. We hebben het door een advocaat laten uitzoeken en alles is in orde."

Beluister hieronder het gesprek met Nicolas Debouverie in "De wereld vandaag":

Meest gelezen