Leuvense lagereschoolkinderen kamperen voor het klimaat

Vandaag gaat het zesde leerjaar van de basisschool De Ark in Leuven kamperen voor het klimaat. De Ark is sinds dit jaar een klimaatschool. De school plaatste eind vorig jaar 120 zonnepanelen op de daken van de school en doorheen het hele schooljaar werden door alle kinderen acties op touw gezet in verband met klimaat- en milieubewustzijn.

"Voor de bereiding van het eten gebruiken we lokaal, ecologisch en duurzaam geproduceerde melk, groenten en pasta", zegt Sander Van de Poel, projectbeheerder van de stad Leuven. "Zo maken we onze eigen confituur en spaghetti. We bakken zelf pizza om te serveren als hapje tijdens de klimaatbar waarop we de ouders uitnodigen.  Maar op deze locatie, tussen velden en weiden, in de buurt van een eeuwenoude abdij, is het natuurlijk ook prachtig toeven. We plannen er ook heel wat sportieve activiteiten."

De kinderen krijgen op voorhand de opdracht om na te denken over hoe ze zich op een milieuvriendelijke manier kunnen verplaatsen naar de kampeerlocatie in een boomgaard. "We willen weten hoeveel elektriciteit en water we verbruiken tijdens ons verblijf en meten daarom alles zorgvuldig. We staan stil bij onze alledaagse gewoonten. Waarom serveren we geen vlees tijdens het kamperen? Is de choco die we 's morgens smeren wel goed voor het klimaat?"

Voor de organisatie werken leerkrachten en ouders samen met de stad Leuven, die duurzaamheid en klimaatbewustzijn wil promoten. Elk jaar levert ze logistieke en inhoudelijke ondersteuning voor alle scholen die deelnemen aan het klimaatkamperen. Een initiatief waar De Ark zich dus achter schaarde, samen met nog heel wat andere Leuvense scholen.

Bekijk de reportage over het klimaatkamperen in "Karrewiet":

Videospeler inladen...

Meest gelezen