Mollems gemeenteraadslid neemt ontslag als paaltje niet verdwijnt

Een paaltje van 20.000 euro beroert de gemoederen in Mollem, Asse. Het enige gemeenteraadslid uit Mollem, Johan Berben (Anders), neemt zelfs ontslag als het paaltje niet verdwijnt. "Asse luistert niet naar Mollem. Wel naar individuele belangen", vertelt hij aan Radio 2 Vlaams-Brabant.

Het afsluiten van de baan achter de kerk in Mollem beroert al langer de lokale gemeenschap. Niet het minst omdat het ook een emotionele 'knip' is. Mollem is parochiaal voor een groot deel verbonden met Merchtem, maar maakt gemeentelijk deel uit van Asse. Schepen David De Valck uit Merchtem: "Het gemeentebestuur van Asse heeft de knip uitgevoerd, zonder het te bespreken met Merchtem. Een eeuwenoude verbinding kan wat mij betreft niet afgesloten worden. Waar gaan we naartoe als gemeenten zomaar straten beginnen af te sluiten?", zegt hij. 

Automatisch paaltje 

Maar na de discussie over de betonblokken afgelopen twee jaar, kwam er nu het fameuze automatische paaltje op de grens tussen Mollem (Asse) en Brussegem (Merchtem). Gemeenteraadslid Johan Berben (Anders): "Dat zoiets op de Grote Markt in Brussel of een grote stad wordt geplaatst, maar in Mollem? Dit ruikt naar de installatie van een soort 'Melrose Place' in Mollem: acht woningen krijgen de facto een soort privé-woonerf. Betaald met belastinggeld. Compleet van de pot gerukt." Berben zetelt momenteel in de oppositie in Asse. "Maar als ik voor Mollem niets kan doen, dan stap ik op", zegt Berben. "Ik wil een stem zijn voor Mollem en verzamelde 223 handtekeningen tegen dit paaltje. Dat wordt genegeerd, maar Mollem ligt hier wel degelijk wakker van. Dit ruikt naar favoritisme en verkwisting van belastinggeld. Asse verhoogde pas de belastingen fors, maar geeft wel 20.000 euro uit voor een privé-paaltje", vult hij aan. 

Niet te bedienen

Berben haalt ook aan dat de hulpdiensten zelfs het paaltje niet kunnen bedienen. "Bij minstens twee interventies afgelopen weken, een politie- en brandweerinterventie, stonden de wagens geblokkeerd. De voertuigen moesten terug achteruit rijden en een kilometer omrijden. Bovendien wordt de straat aan het paaltje ook gebruikt als privé-parking."

"Berben overdrijft"

Burgemeester Koen Van Elsen (CD&V) vindt dat raadslid Berben overdrijft: "We weren de auto uit het 'Dorp', want zo heet het daar ook in Mollem. We moeten kasseien leggen omwille van Erfgoed Vlaanderen en dan is voor de oplossing van het paaltje gekozen om het verkeer absoluut te beperken. Dit gaat over verkeersveiligheid. Normaal hebben politie- en brandweerdiensten wel een sleutel om het paaltje neer te laten."
 

Meest gelezen