Videospeler inladen...

Na de Aalsterse haatbrief: Steven Van Herreweghe lanceert "liefdevol" alternatief

Nadat gisteren in Aalst verschillende gezinnen met buitenlandse roots een racistische haatbrief in de bus hadden gekregen, is nu een tegenactie op poten gezet. Tv-gezicht en Aalstenaar Steven Van Herreweghe heeft samen met zijn burgerinitiatief over.morgen een eigen brief gelanceerd op sociale media en roept op om die volop te verspreiden in de stad. De politie heeft een mogelijke verdachte geïdentificeerd en hem per brief opgeroepen zich te melden.

"Vuile profiteurs", "jullie kinderen zijn zo onbeleefd en marginaal", "halve beesten", "weg moeten jullie": de haatbrief die enkele gezinnen met migratieachtergrond in Aalst in de bus kregen, liegt er niet om. De lokale politie onderzoekt het racistische schrijfsel.

Maar intussen is ook een tegenactie gelanceerd. Over.morgen, een burgerinitiatief dat van Aalst een aangenamere stad probeert te maken, heeft op Facebook en Instagram een veel liefdevollere tegenhanger van de brief gelanceerd. De brief is van de hand van een van de medebezielers van over.morgen, tv-gezicht Steven Van Herreweghe.

"Kijk, er zijn twee aparte dingen", legt die uit op Radio 1. "Er is inderdaad een soort ongenoegen in ons land en Europa, een boosheid dat de samenleving niet altijd even goed georganiseerd is en dat ook de instroom van nieuwe mensen niet goed georganiseerd geraakt. En anderzijds is er deze brief. We spreken over één onnozelaar. Maar we leven in een tijd dat één onnozelaar in een mum van tijd het hele land kan bereiken. Ik denk niet dat deze brief representatief is voor het gevoel dat er in Aalst leeft."

Van Herreweghe wilde daarom samen met over.morgen "laten weten aan wie hier nog maar net woont, dat iedereen hier welkom is". "Aan iemand 'u bent een beest' zeggen, dat is niet waar ons land of Aalst voor staat."

Elkaar lelijke woorden leren

"Ik weet niet hoelang jij hier al woont, maar ik woon hier al lang genoeg om te weten dat Aalst een toffe stad is waar iedereen welkom is", staat er te lezen in de brief van Van Herreweghe. De brief merkt op dat Aalstenaars te weinig proberen om elkaar te leren kennen. "Onze kinderen leren Syrische kinderen op de speelplaats Nederlands. Ze oefenen intens met hen op lelijke woorden. En wij, volwassenen, komen elkaar tegen op straat en zijn bang elkaar aan te spreken. Dat is nergens voor nodig."

Wij, volwassenen, komen elkaar tegen op straat en zijn bang elkaar aan te spreken. Dat is nergens voor nodig

Citaat uit de brief van over.morgen

De brief roept buren op om samen hun plek, Aalst, te beschermen, "met veel liefde en respect voor elkaars normen en waarden". "Weir doeng voesj", besluit die in het Aalsters ("wij doen voort").

"Vroeger werden onze normen en waarden minder in vraag gesteld, of 'aangevallen' zoals sommigen dat noemen", legt Van Herreweghe die laatste passage uit. "Ik denk dat we die duidelijk en scherp moeten stellen, dan is het ook makkelijker voor nieuwe mensen om die te lezen en daarmee om te gaan."

Volgens hem zijn de reacties op het initiatief zo goed als unaniem positief. "Iedereen vindt het deugddoend dat we een liefdevol antwoord geven. Ik merk vanochtend dat onze sociale media zijn 'ontploft'."

Herbeluister hier het gesprek met Steven Van Herreweghe in "De ochtend" op Radio 1:

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier: 

Videospeler inladen...

Mogelijke afzender krijgt zelf brief

De politie van Aalst heeft een man geïdentificeerd die verdacht wordt de haatbrief te hebben verspreid. Hij heeft nu zelf een brief gekregen van de politie met de vraag zich over een week te komen aanmelden op het politiekantoor. Dat geeft hem de tijd een raadsman onder de arm te nemen.

De man wordt niet opgepakt omdat hij geen gevaar vormt voor de maatschappij, zegt de Aalsterse politie. Als hij zich niet meldt, krijgt hij wellicht een nieuwe uitnodiging en als hij ook die negeert, dan gaat het dossier naar het gerecht.

Meest gelezen