Plantentuin Meise opent unieke rozentuin met historische rozen

De Plantentuin van Meise is een pronkstuk rijker, want vanaf vandaag kan het publiek er doorheen een unieke rozentuin met enkele historische wilde rozen wandelen. Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts (N-VA) mocht de rozentuin gisteravond al plechtig openen.

De grote botanische rozentuin is 9.000 vierkante meter groot en telt zo'n 125 verschillende soorten wilde rozen. Het ontwerp van de tuin is een soort labyrint dat een ontluikende roos moet voorstellen. Het wordt gevormd door twee spiralen die beginnen bij de oorsprong, bij de woestijnrozen die al 25 tot 30 miljoen jaar op de planeet leven. Zo loopt de evolutie van de wilde roos verder en loopt over in de Aziatisch-Europese en Aziatisch-Amerikaanse soorten. De selectie werd gemaakt op basis van DNA-onderzoek naar de oorsprong van rozen.

Wereldberoemde collectie

De Plantentuin van Meise is al heel lang een wereldautoriteit op het vlak van kennis over rozen. Specialisten van over de hele wereld werken regelmatig samen met de Plantentuin. Rozenexpert Marc Reynders: "Er zijn zo'n 200 soorten wilde rozen gekend, ongeveer de helft daarvan, zo'n 125, hebben we hier in onze collectie in Meise. Het is één van de belangrijkste rozencollecties ter wereld van wilde rozen. Vandaar dat we die collectie nu ook naar het publiek willen brengen op een mooie manier."

Kijkheuvel en zonnewijzer 

Het labyrint wordt omringd door een kijkheuvel en middenin de spiraal bevindt zich een zonnewijzer waar de bezoeker zelf de wijzer moet spelen. Rondom de heuvel gaat de geschiedenis van de roos verder en zijn tuinrozen aangeplant. Deze "cultuurrozen" worden al 2.000 jaar gekruist op basis van wilde soorten. De groei van de rozen kan vanaf nu volop beginnen. In de zomer zullen al heel wat rozen in bloei staan om dan vanaf volgend jaar echt volledig tot uiting te komen.
  
 

Meest gelezen