Podvis #17: Maakt massatoerisme de wereld onleefbaar?

Podvis blikt deze week alvast vooruit op de vakantie. Misschien gaat u ook op reis? Zo ja, dan kan het zijn dat u het gezelschap krijgt van een hele hoop andere toeristen. Op steeds meer plekken kunnen we spreken van massatoerisme en dat wordt een probleem. Lode Roels en Viktor Vandervelde zochten het uit.

Beluister hier de zeventiende aflevering van Podvis:

Luister ook naar Podvis op:

Meer dan zes miljoen Belgen gaan de komende weken op vakantie. Een weekend naar de kust, de klassieke rit met de auto naar het zuiden van Frankrijk of een drieweekse trektocht door Nepal. Variatie troef. Wereldwijd worden jaarlijks 1,3 miljard toeristische trips gemaakt. De reissector staat in voor 10% van het wereldwijde BBP. En dat zal alleen nog maar stijgen, want een groeiend deel van de wereldbevolking kan zich reizen veroorloven.

De medaille heeft ook meerdere keerzijden: al die toeristen zorgen voor overlast, vervuiling, stijgende prijzen voor de lokale inwoners en druk op de huizenmarkt. Sommige steden worden het hele jaar door letterlijk onder de voet gelopen door drommen toeristen. Op sommige plaatsen komt de bevolking in opstand. Steeds meer overheden leggen beperkingen op.

Hoe groot is het probleem van het massatoerisme? Maken te veel toeristen sommige steden of regio’s echt onleefbaar? En mogen we nog zorgeloos op vakantie gaan deze zomer? Op die vragen zoeken Viktor Vandervelde en Lode Roels een antwoord. Ze praten met Jan Van Der Borg (Professor toerisme aan de KU Leuven), Hans Onno van de Berg (Amsterdam Gastvrij), Bruno Tersago (Correspondent Griekenland), Philip Pierins (Schepen Toerisme, stad Brugge) en Paul Nuyens (Cruise Association)

 

Meest gelezen