Partijvoorzitter Prévot: "CDH zal ook vanuit de oppositie waken over de nationale eenheid"

De keuze van het CDH om de komende vijf jaar op alle niveaus op de oppositiebanken plaats te nemen is definitief, maar dat wil niet zeggen dat de partij niet bereid is om haar verantwoordelijkheid op te nemen en indien nodig voor "nationale eenheid" te zorgen. Dat verklaarde voorzitter Maxime Prévot deze morgen bij de collega's van RTBF. 

Prévot benadrukte meermaals dat deze beslissing een antwoord is op de slechte verkiezingsuitslag van zijn partij. Het CDH moet zich in de eerste plaats bezinnen en een deelname aan de macht is hiervoor niet de aangewezen manier. "We hebben een lange traditie als regeringspartij. Sommigen zeggen dat we zelfs een beetje verslaafd zijn aan de macht. Daar moeten we dus van af om onszelf te kunnen herpositioneren", aldus Prévot. 

De CDH-voorzitter ontkende met klem dat deze beslissing de regeringsvorming nog verder zou bemoeilijken. "Noch in Wallonië, noch in Brussel, is er een reden om te denken dat onze keuze de vorming van een regering zou verhinderen. Op federaal niveau is dit al helemaal niet het geval, want in de Kamer hebben we slechts 5 zetels op 150. Onze terugtrekking uit de onderhandeling is dus op geen enkele manier een extra element van blokkering voor de vorming van een federale regering. Dat weten de federale informateurs ook", zei Prévot hierover. 

Verder ontkende Prévot dat hij met deze besissing de as tussen PS en MR in Wallonië dichterbij zou brengen. "Als de PS en de MR vandaag beide een goede kans hebben om in de regering te stappen, dan is dat omdat zij na de verkiezingen de twee grootste partijen zijn gebleken in Wallonië."

Op het federale niveau suggereert de CDH-voorzitter en regering met onder meer de N-VA en de PS. "Het zou logisch zijn omdat N-VA en PS vandaag de tweede grootste politieke partijen van ons land zijn, dus zou het logisch zijn dat beiden samen praten", zei hij in "Terzake".

Bekijk hieronder het interview met Maxime Prévot in "Terzake" en lees verder onder het videofragment:

Videospeler inladen...

Communautaire vrede waarborgen

De CDH-voorzitter weerlegde ook de kritiek dat zijn partij met deze beslissing de nationale eenheid in gevaar zou brengen. "Wij dragen een zin voor verantwoordelijkheid. Als onze vijf bescheiden zetels nodig zouden zijn om extreemrechts tegen te houden, de stabiliteit van het land of de communautaire vrede te waarborgen, of beslissingen te nemen in zaken van groot belang, zoals het klimaat, dan is het logisch dat we positief zouden antwoorden als het erop aankomt de nationale eenheid te bewaren", legde hij uit.

"Maar we kunnen onze stemmen ook vanop de oppositiebanken aandragen, zonder dat we deel moeten uitmaken van een regering", ging Prévot verder. Hij verwees hierbij naar de groenen, die enkele jaren geleden vanuit de oppositie de zesde staatshervorming mee goedkeurden.

Nieuw politiek project

Tot slot liet Prévot ook zijn licht schijnen over de toekomst van zijn partij.  Bij het CDH wordt de vaststelling gemaakt dat centrumpartijen overal in Europa, behalve in Frankrijk, in de verdrukking zijn geraakt.

"We moeten ons daarom de vraag stellen of ons politiek project wel een adequaat antwoord biedt op de grote maatschappelijke vraagstukken van vandaag". In dit proces van heroriëntering mogen er volgens de voorzitter geen taboes spelen, en dus behoort ook een naamsverandering tot de mogelijkheden.  

Meest gelezen