Proces tegen vermoedelijk brein achter diamantroof Zaventem: verdediging vraagt vrijspraak

Op het proces in Brussel tegen de Fransman Marc Bertoldi vinden vandaag de pleidooien van de verdediging plaats. Bertoldi wordt beschouwd als het brein achter de grote diamantroof op Brussels Airport in 2013. Er werd toen voor 37 miljoen euro aan diamanten gestolen. De buit is nog steeds niet volledig teruggevonden en er is tot op vandaag niemand voor veroordeeld. Bertoldi bekende een deel van de buit te hebben doorverkocht, maar ontkent iets te maken te hebben met de overval zelf. 

18 februari 2013. Minstens acht zwaarbewapende gangsters rijden, verkleed als politieagenten, de luchthaven binnen via een gat in de omheining. Ze rijden het tarmac op, tot aan een vliegtuig van een Zwitserse luchtvaartmaatschappij. Op dat ogenblik wordt er net een lading diamanten ingeladen. De gangsters bedreigen de beveiligingsagenten en gaan aan de haal met 121 pakjes diamanten ter waarde van 37 miljoen euro. Op amper vijf minuten is de klus geklaard. 

Het proces begon twee weken geleden, vandaag pleiten de advocaten van het vermoedelijke brein achter die spectaculaire overval, Marc Bertoldi. Het is nog steeds niet duidelijk wat zijn rol zou zijn geweest bij de diamantroof. Het signaal van de gsm van Bertoldi werd de dag voor en de dag na de overval opgepikt in België, maar zelf ontkent hij elke betrokkenheid. Hij zou enkel gevraagd zijn om diamanten te komen oppikken in Brussel en later door te verkopen. Bertoldi heeft ondertussen al bekend dat hij een deel van de buit heeft doorverkocht of achtergehouden. 

Het Openbaar Ministerie heeft 8 jaar cel geëist, de advocaten van Bertoldi vragen de vrijspraak. "Er is geen enkel element dat hem linkt aan de overval. Heeft u ooit al een dossier gezien waarin het parket de veroordeling vraagt voor een overval waarbij er geen telefoniegegevens, geen DNA of vingerafdrukken, geen wapens of kogelvrije vesten en geen beschrijving van een getuige is die overeenkomt met de verdachte?", aldus de verdediging in haar pleidooi.

Wie is Marc Bertoldi?

Marc Bertoldi (49) is in zijn thuisland Frankrijk al langer bekend bij de politie. Zo zat hij tussen 2002 en 2008 al een gevangenisstraf uit voor oplichting. 9 jaar geleden, in 2010, verhuisde Bertoldi naar Marokko voor de liefde. Hij begon er een zaak in luxewagens. Via zijn bedrijf zou hij in contact zijn gekomen met een Zwitserse zakenman, aan wie hij later een belangrijk deel van de buit van de diamantroof heeft toevertrouwd.

De diamantroof was trouwens niet het laatste feit dat Bertoldi zou hebben gepleegd. Toen hij op borgtocht vrij was in afwachting van het proces, raakte hij betrokken bij de ontvoering van de vriendin van de Luxemburgse zakenman Gérard Lopez. In 2017 werd Bertoldi voor zijn aandeel in die ontvoering in Frankrijk veroordeeld tot 8 jaar cel. 

18 andere verdachten vrijgesproken

Door Bertoldi's veroordeling in Frankrijk liep het proces in België vertraging op. Een foutje in de wet maakte het namelijk niet mogelijk om Bertoldi over te brengen naar ons land. In januari vorig jaar werd zijn dossier daarom afgesplitst van de grotere zaak, zodat de 18 andere verdachten wel al konden voorkomen. Ze werden allemaal vrijgesproken wegens te weinig bewijs. Het parket ging voor alle 18 vrijspraken in beroep. Die beroepen lopen nog.

Meest gelezen