Videospeler inladen...

Reconstructie in zaak-Mawda: wat gebeurde er tijdens fatale nacht dat de 2-jarige peuter stierf door een politiekogel?

In Bergen, op de oude terreinen van de Civiele Bescherming, is een reconstructie gehouden van de schietpartij waarbij de tweejarige peuter Mawda om het leven kwam. Het Iraaks-Koerdische meisje stierf een jaar geleden door een politiekogel. 

We schrijven de nacht van 16 op 17 mei, vorig jaar. Een busje met een dertigtal transmigranten en vluchtelingen vlucht weg voor de politie, die meteen de achtervolging inzet. Pas na een achtervolging van 60 kilometer kan de politie het busje onderscheppen in de buurt van Bergen. Op het moment dat het busje probeert in te rijden op de agenten, openen die het vuur. Daarbij wordt de tweejarige peuter Mawda geraakt door een kogel. Ze wordt nog naar het ziekenhuis gebracht, maar bezwijkt onderweg aan haar verwondingen. Uit de autopsie blijkt dat het meisje stierf door een politiekogel in haar wang. 

Lees verder onder de afbeelding:

In de chaos die na het incident ontstaat, kan de chauffeur van het busje wegvluchten door zich te mengen tussen de inzittenden. Daardoor kunnen de speurders niet weten wie er aan het stuur zat en bij de inzittenden is er ook niemand die de chauffeur durft aan te wijzen. Wel slagen ze erin om DNA te verzamelen op het stuur en de versnellingspook. De vermoedelijke chauffeur, een 25-jarige Irakees, wordt enkele maanden later opgepakt in Engeland, en begin april wordt hij dan overgeleverd aan ons land. Hij ontkent dat hij achter het stuur zat. 

In een kazerne in Bergen is er nu een reconstructie gehouden van die fatale nacht om de precieze omstandigheden te achterhalen. Het gaat om een cruciale stap in het dossier. Een reconstructie houden op de echte plaats delict was niet meer mogelijk. De agent die het schot afvuurde en de vermoedelijke chauffeur van het busje zijn aanwezig. Ook de vader van Mawda is aanwezig bij de reconstructie, meldt RTBF, haar moeder is niet aanwezig. 

Iedereen is op zoek naar de waarheid achter dit drama

Thomas Gillis, advocaat vermoedelijke chauffeur

Volgens de advocaat van de vermoedelijke chauffeur is de reconstructie goed verlopen. "Iedereen is op zoek naar de waarheid in dit drama", zegt Thomas Gillis, advocaat van de vermoedelijke chauffeur. "Er zijn al heel wat verklaringen afgelegd en bij een reconstructie gaat men natuurlijk gaan  toetsen wat die verklaringen waard zijn. Deze reconstructie had een enorme toegevoegde waarde."

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...
De vader van Mawda komt toe, foto: RTBF

Meest gelezen