Videospeler inladen...

Snelle formatie lijkt de boodschap: "Begrotingsgat van 10 miljard is geweldige olifant in de kamer"

Hoe ver staan we een 10-tal dagen na de verkiezingen? De federale informateurs Johan Vande Lanotte en Didier Reynders hebben verslag uitgebracht van hun consultaties met het oog op de regeringsformatie, maar veel wijzer zijn we niet geworden. Hoe het staat met de formatie van de regionale regeringen is al evenmin duidelijk. Analisten Bernard Demonty (Le Soir) en Rik Van Cauwelaert proberen in "Terzake" het bos tussen de formatiebomen te zien.

"Ik denk niet dat er een federale regering op de been kan worden gebracht die regeert met N-VA en Vlaams Belang in de oppositie", zegt Rik Van Cauwelaert. "Ik denk niet dat iemand zich geroepen voelt om dat te doen." Niet dat het formatiepad daardoor nu al is uitgestippeld. "Ik denk dat men afwacht", zegt Bernard Demonty. "Het is geen geheim dat de N-VA niet echt populair is in Franstalig België, maar de mensen beseffen goed dat de grootste partij van Vlaanderen niet zomaar kan worden uitgesloten, zeker niet als ook Vlaams Belang als winnaar van de verkiezingen ook wordt uitgesloten."

Men gaat hoe dan ook aan die financieringswet moeten raken, en je kan dat probleem van het gat in de begroting niet oplossen zonder daaraan te raken

Rik Van Cauwelaert

De N-VA en de PS waren tijdens de campagne niet bepaald lief voor elkaar. Samen in één regering lijkt niet evident. "Ik zeg niet dat het niet kan gebeuren, maar ik denk dat het nu echt moeilijk is als er geen staatshervorming komt", denkt Demonty.

Waren de Franstaligen niet mordicus tegen die staatshervorming? "Ik vermoed dat er achter de schermen serieuze contacten zijn tussen Franstaligen en Nederlandstaligen", zegt Van Cauwelaert. "Want er staat toch een geweldige olifant in de kamer, namelijk een gat van 10 miljard in de begroting. Je moet een coalitie vormen die dat kan oplossen."

"En dat is niet het enige, want er komen nog andere zaken op ons af. Je voelt dat de manier waarop de verdeling van het geld tussen het regionale en het federale gebeurt, begint te slabakken." De financieringswet dus, en Van Cauwelaert legt meteen de link met het begrotingsgat. "Men gaat hoe dan ook aan die financieringswet moeten raken, en je kan dat probleem van die 10 miljard niet oplossen zonder daaraan te raken. En daaraan raken, dat betekent communautaire gesprekken."

Er wordt gewacht om te zien wat er op federaal niveau gebeurt, maar ze kunnen natuurlijk geen eeuw wachten

Bernard Demonty

Krijgen we dan toch een regering met kemphanen N-VA en PS? "Langs Vlaamse kant denk ik dat de N-VA daar hoe dan ook zal moeten bij zijn", aldus Van Cauwelaert. Dat krijg je volgens hem anders niet verkocht aan Vlaamse kant. "Ik denk dat Di Rupo dat allemaal zit te bekijken, want hij zal aan Franstalige kant hoe dan ook in de wei moeten komen."

Hoe zit het bij de Waalse formatie na de strategische terugtrekking van CDH? Bernard Demonty ziet twee mogelijke coalities: PS en MR of PS, Ecolo en PTB. "PS en MR is het meest mogelijke scenario in Wallonië", denkt hij. "Er wordt gewacht om te zien wat er op federaal niveau gebeurt, maar ze kunnen natuurlijk geen eeuw wachten."

In Vlaanderen zal Vlaams Belang uit de boot vallen, denkt Van Cauwelaert. "Ik denk dat men afwacht en dat er in de coulissen gesprekken bezig zijn. We zullen dat waarschijnlijk wel later vernemen."

Wordt het formatierecord van 541 dagen gebroken? "Nee", luidt het antwoord van beide heren. Rik Van Cauwelaert wijst er op dat op den duur andere krachten beginnen te spelen - het geduld van Europa in verband met de begroting dat op raakt, bijvoorbeeld - en Bernard Demonty vreest dat al te lang talmen in de kaart van de anti-establishmentpartijen zal spelen.

Bekijk hieronder het volledige gesprek met Bernard Demonty en Rik Van Cauwelaert in "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen