Stephen Mills in het midden, nadat hij de code gekraakt had.
Chris Stead/Stephen Mills

Toerist kraakt een kluis die al 40 jaar op slot zit en ontdekt zo een "schat"

Met een beredeneerde gok bij je eerste poging een kluis openen die al tientallen jaren potdicht zit en waar experts meermaals hun tanden op stukgebeten hebben. Het overkwam een Canadese toerist tijdens een museumbezoek. "De gids vroeg me al lachend of ik een professional ben in het kraken van kluizen", reageerde hij.

 

Stephen Mills uit Fort McMurray, in de provincie Alberta, bracht vorige maand een lang weekend door in Vermilion, ook in Alberta. "Telkens als we gaan kamperen in de zomer, stellen we vast dat elk klein plaatsje wel iets te bieden heeft", vertelt hij aan BBC. Dus bezocht Mills met zijn kinderen het plaatselijke Vermilion Heritage Museum. Dat is ondergebracht in een oud schoolgebouw en toont voorwerpen uit de geschiedenis van Vermilion, een stadje met net iets meer dan 4.000 inwoners.

 

Een van de tentoongestelde voorwerpen is een kluis die oorspronkelijk bij het Brunswick Hotel hoorde, dat in 1906 was geopend. In de jaren 90 veranderde het hotel van eigenaar en werd de kluis aan het museum geschonken. De laatste keer dat de kluis geopend was, was eind de jaren 70. Sindsdien zat ze potdicht.

 

Het museum probeerde zowat alle standaardcombinaties uit, maar de kluis bleef dicht. In de loop der jaren riep het museum meermaals de hulp van experts in om de code te kraken, tevergeefs. Ook voormalige medewerkers van het Brunswick Hotel slaagden er niet in om de kluis te openen. De kluis was intussen ook een attractie voor de museumbezoekers, die er plezier in schepten om zelf een gokje te wagen.

De kluis ging open... en wat zat erin?

Mills en zijn gezin werden rondgeleid door museummedewerker Tom Kibblewhite. Toen ze de kluis zagen en het hele verhaal hoorden, waren ze geïntrigeerd. Mills, die als lasser werkt, wilde ook zijn kans wagen. Hij zag dat de kiesnummers van 0 naar 60 gingen en besloot de combinatie 20-40-60 te proberen. "Een typisch cijferslot: driemaal met de klok mee - 20 - twee keer tegen de klok in - 40 - en eenmaal met de klok mee – 60."

Hij probeerde het handvat, en tot ieders verbazing en vreugde ging de kluis open. "Ik kon zien dat de kluis lange tijd niet was geopend, er viel stof uit het vergrendelingsmechanisme. De gids vroeg me al lachend of ik misschien een professional was in het kraken van kluizen. Neen, antwoordde ik, maar vanavond koop ik me een loterijbiljet."  

En wat zat er dan uiteindelijk in die kluis? Niets spectaculairs, helaas: een loonstrookje en een deel van een restaurantbestelling, met bonnetjes voor een champignonburger (1,5 dollar) en een pakje sigaretten (1 dollar). "De inhoud heeft op zich geen echte waarde, maar het is voor ons wel van groot belang", zegt museummedewerker Tom Kibblewhite. "Het geeft ons een beetje een idee van hoe het er hier aan toe ging in 1977, 1978."

Meest gelezen