Unicef trekt aan alarmbel: verrassend hoog aantal kinderbruidegoms

Naar schatting 115 miljoen jongens en mannen zijn getrouwd toen ze nog kind waren, onder wie 23 miljoen of één op de vijf nog voor ze 15 jaar oud waren. Dat heeft kinderrechtenorganisatie Unicef gemeld in een rapport over kinderhuwelijken uit 82 landen.

Het was de eerste keer dat dit soort onderzoek bij mannen is gevoerd. "Het aantal ligt verrassend hoog", zegt Philippe Henon van Unicef België.

Met het rapport wil Unicef aan de alarmbel trekken en vraagt het om maatregelen. "Unicef wil dat jongeren uit kunnen groeien tot hun vol potentieel", zegt Henon.

"We pleiten ervoor om kinderhuwelijken tegen te gaan. We willen dat er nog meer onderzoek wordt gedaan en dat er nog betere cijfers komen rond de problematiek. Ook willen we de oorzaken van die kinderhuwelijken wegwerken. Eén van de belangrijkste oorzaken is armoede,  die ook zijn effect heeft op de scholingsgraad van heel wat van die kinderen. We pleiten eigenlijk voor een geïntegreerde aanpak, zodat elk kind zelf kan bepalen hoe het zijn leven gaat inrichten."

Minderjarige meisjes trouwen zes keer meer

"Kinderhuwelijken stelen de jeugd", zegt Unicef-directeur Henrietta Fore. "Kinderbruidegoms krijgen verantwoordelijkheden waar ze misschien nog niet klaar voor zijn. Te jong trouwen betekent te jong vader worden. De druk om geld te verdienen voor het gezin staat opleiding en kansen op een carrière in de weg."

Kinderhuwelijken komen voor in alle werelddelen, maar vooral in de Centraal-Afrikaanse Republiek (28 procent), Nicaragua (19 procent) en in Madagaskar (13 procent).

Het totaal aantal minderjarige kinderen dat op die manier trouwt ligt op 765 miljoen. Minderjarige meisjes worden dus vaker uitgehuwelijkt dan jongens, en hebben tot zes keer meer kans om voor hun 18de te trouwen.

"De belangrijkste reden dat kinderen worden uitgehuwelijkt is armoede" zegt Henon. "Kinderen gaan op zoek naar een beter leven en denken dat dan ook te vinden door vlug zelfstandig te worden, te huwen en aan het werk te gaan. Daarnaast blijkt ook het opleidingsniveau van de ouders bepalend te zijn. Als de moeder niet naar school is gegaan, dan is de kans groter dat kinderen op jongere leeftijd zullen trouwen."

 

Meest gelezen