Vlaams Belang en PVDA misnoegd omdat ze niet werden  geconsulteerd door informateurs Vande Lanotte en Reynders

Vlaams Belang en PVDA zijn misnoegd omdat ze niet geconsulteerd werden in de eerste gespreksronde van federale informateurs Johan Vande Lanotte (SP.A) en Didier Reynders (MR). "We hebben met iedereen gesproken die een rol kan spelen, rekening houdende met de houding van de verschillende partijen tegenover elkaar", reageren zij. 

“Men vraagt zich af op welke planeet deze beide heren eigenlijk leven." Vlaams Belang laat bij monde van Kamerlid Barbara Pas weten dat ze het niet eens zijn met de keuze van informateurs Johan Vande Lanotte (SP.A) en Didier Reynders (MR) om de partij niet te consulteren bij hun eerste gespreksronde.

Als informateurs brachten de twee vandaag verslag uit bij de koning, die hun mandaat verlengde tot minstens 17 juni. Afgelopen week spraken ze met alle partijen, behalve Vlaams Belang en PTB/PVDA. Die twee partijen gingen er bij de verkiezingen in Vlaanderen het sterkst op vooruit. Vlaams Belang werd de tweede Nederlandstalige partij. 

Men vraagt zich af op welke planeet deze beide heren eigenlijk leven

Barbara Pas, Kamerlid voor Vlaams Belang

"Vlaanderen en Franstalig België stemden politiek zó uiteenlopend dat nu toch wel voor iedereen duidelijk is dat dit land met het huidige institutionele kader niet meer te besturen valt", gelooft Pas. "Wat iedereen ziet, hebben de informateurs blijkbaar nog altijd niet begrepen", klinkt het. De partij pleit daarom voor "een veel grotere zelfstandigheid voor Vlaanderen en Wallonië". Anders dreigt volgens hen "totale chaos". 

We hebben met iedereen gesproken die een rol kan spelen, rekening houdende met de houding van de verschillende partijen tegenover elkaar

Didier Reynders, ontslagnemend vicepremier (MR)

"We hebben met iedereen gesproken die een rol kan spelen, rekening houdende met de houding van de verschillende partijen tegenover elkaar", reageert Didier Reynders. "Als men vaststelt dat heel wat partijen niet willen samenwerken met Vlaams Belang, heeft het niet veel nut om daar lang mee bezig te zijn", voegt Vande Lanotte toe.

Of N-VA eventueel met de uiterst rechtse partij wil besturen, "hebben we niet gevraagd", zei Vande Lanotte. "Op vandaag stellen wij ook vast dat N-VA en Vlaams Belang geen meerderheid hebben in het parlement", klinkt het. "Je hebt minstens één Franstalige partij nodig om een federale regering te vormen", zegt Reynders. "En er is geen Franstalige partij die wil besturen met het Vlaams Belang." De informateurs benadrukken dat het niet "om een persoonlijk standpunt" gaat. 

Ook PVDA is niet tevreden

Ook Peter Mertens van de PVDA is niet te spreken over het feit dat zijn partij niet geraadpleegd werd door de informateurs. In een tweet zegt hij dat de informateurs zich eerst moeten informeren over de standpunten van alle partijen en pas nadien conclusies kunnen trekken, en niet andersom. "Het lijkt er sterk op dat de traditionele partijen verder een onderonsje willen spelen in de neoliberale pensée unique. Alsof 26 mei er niet was", aldus Mertens. 

Meest gelezen