YouTube verwijdert video's die Holocaust ontkennen

Het videoplatform YouTube gaat video's verwijderen waarin de Holocaust wordt ontkend of de nazi-ideologie wordt verheerlijkt. Ook video's die andere "goed gedocumenteerde gewelddadige gebeurtenissen" ontkennen of de suprematie van een bepaalde bevolkingsgroep claimen, worden weggehaald.

YouTube zal voortaan video's verwijderen die feitelijke gewelddadige gebeurtenissen ontkennen. Het platform viseert filmpjes die bijvoorbeeld de Holocaust ontkennen of het nazisme verheerlijken, maar ook werkelijk gebeurde schietpartijen in bijvoorbeeld scholen. Ook filmpjes die de superioriteit van bevolkingsgroepen promoten en zo discriminatie goedpraten, zullen worden weggehaald.

Andere voorbeelden van filmpjes die volgens de nieuwe regels verwijderd zouden kunnen worden, zijn samenzweringstheorieën over Joden die over de wereld heersen, oproepen om vrouwen hun burgerrechten af te nemen omdat ze minder intelligent zijn dan mannen.

De maatregel gaat met onmiddellijke ingang in en is een grote verandering in het eerdere beleid. YouTube hield jarenlang vast aan zijn beleid om diverse commentaar op geschiedenis, ras en andere beladen thema's toe te laten, zelfs al was die commentaar kwetsend voor veel gebruikers. Het platform kreeg daarvoor heel wat kritiek.

Facebook

YouTube gaat verder in op de maatregel in een blogpost. Het zegt niet waarom het nu van mening verandert, maar heeft naar eigen zeggen wel uitgebreid overlegd met experts in mensenrechten en extremisme.

Toezichthouders, adverteerders en gebruikers stellen al langer dat er grenzen zouden mogen zijn aan vrije meningsuiting op het internet, waar samenzweringstheorieën en haat zich snel verspreiden en mensen kunnen radicaliseren.

Eerder dit jaar maakte Facebook al bekend dat het scherper gaat kijken naar extreemrechtse uitingen. Alle teksten op Facebook en Instagram die aansluiten bij white supremacywhite nationalism en white separatism worden verbannen.

Meest gelezen